ÉS: Vas István megbántott identitása

2022. Január 05. / 21:26


ÉS: Vas István megbántott identitása

A Kádár-korszak kulturális életének irányítója, Aczél György ügyelt arra, hogy az olyan tabutémák, mint amilyen a zsidók és az antiszemita jelenségek emlegetése – vagy egyes kommunista vezetők zsidó eredetére való utalások – ne kerüljenek a nyilvánosság elé. „Olykor azonban óhatatlanul homokszem került a gépezetbe" – írja az Élet és Irodalomban Standeisky Éva történész Vas István költő és Bata Imre irodalomtörténész esetéről.


Az Élet és Irodalom ünnepi dupla számában Vas István megbántott identitása címmel olvasható Standeisky Éva történész remek írása arról, hogy Vas István költőt (1910-1991) az 1960-as években mennyire megbántotta egy róla megjelent recenzió Bata Imre irodalomtörténész (1930-2000) tollából.

Mint Standeisky Éva írja: „Aczél György hagyatékában található Vas István Bata Imrének szóló, 1964. február 15-én kelt magánlevelének gépelt másolata. A megszólítottnál húsz évvel idősebb író ebben a vallomásos levelében arra a bírálatra reagált, amelyet az akkor Debrecenben könyvtárosként dolgozó kritikus az ő 1963-ban megjelent Összegyűjtött verseiről tett közzé". A költőt az bántotta, hogy a verseskötete kapcsán Bata Imre a felmenőit emlegette, s még a „jövevény" szót is használta a zsidó gyökereket és „kispolgári" családi múltat emlegető recenzióban. 

A történész szerint „Vas írásaiból úgy tűnik, hogy önalakító küzdelmében legkevésbé az etnikai háttér volt a fontos. Bata azonban lényegi vonatkozásként éppen ezt emelte ki a költő életéből. Amikor Vas István végül levélírásra szánta el magát, kritikusa félreinterpretációját szerette volna a helyére tenni".

Standeisky Éva kitér arra is: „A nehezményezett Bata-kritika után egy évvel egy egészen más hangú Bata-recenzió jelent meg Vas István frissen a boltokba került önéletrajzi regényéről, a Nehéz szerelemről. Ez az ismertető erőltetetten semmitmondó, kínlódva dicsérő. Egy szó sem esik benne jövevény mivoltról, zsidó gyökerekről, kispolgári múltról, pedig egy önéletrajzi műről szóló recenzióban inkább lett volna helye családi és társadalmi vonatkozásoknak, mint egy verseket tartalmazó könyvről szóló írásban".

Az egész oldalas írást teljes terjedelmében az Élet és Irodalom honlapján ITT olvashatják el. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek