Botrány: kitiltották az ortodox főrabbit, mert megvédte a melegeket

2020. Január 16. / 09:31


Botrány: kitiltották az ortodox főrabbit, mert megvédte a melegeket

A Talmud tanulását népszerűsítő Daf Yomi-ciklus lezárását és újrakezdését ünneplő rendezvényre szóló meghívóját visszavonták az Egyesült Királyság ortodox főrabbijának, Ephraim Mirvisnek (címlapképünkön), mert tavalyelőtt kiadott egy füzetet, amelyben javaslatok szerepeltek a meleg, leszbikus, transznemű diákok iskolai befogadásáról. 


A Talmud tanulására szolgáló, minden nap egy oldal közös tanulását előirányzó kezdeményezés, a Daf Yomi követésével a Talmud hét és fél év alatt végigtanulható. Ez a hét és fél éves ciklus ért véget nemrégiben, a megelőző és a következő tanulás körét ünnepelték az Egyesült Királyságban is egy hatamas köztéri eseménnyel, amelyre először meghívták Ephraim Mirvist, az Egyesült Királyság ortodox főrabbiját is természetesen, aztán mégsem, tulajdonképpen visszavonták a meghívást. 

Az eseményt levezénylő ortodox szervezetben arra hivatkoztak, hogy Ephraim Mirvis személye megosztóvá vált, mert a többségitől eltérő szexuális és nemi identitású diákok iskolai befogadása mellett állt ki egy zsidó melegszervezettel együttműködésben a 2018-as évben. A főrabbi szóvivője olyan politikai kellemetlenkedésnek minősítette a döntést, amelynek nem lett volna helye ezen az eseményen, amelynek a Talmud-tanulás ünnepévé kellett volna lennie kizárólag, nem szólhatott volna másról. 

Az Egyesült Királyságban a kérdés folyamatos feszültségeket teremt az utóbbi években, az ortodox közösségeket, vallási vezetőket osztja meg. 

(Fotó: AP/Chris Jackson)

(A The Times of Israel cikke alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek