Botlatókövek a Révész család emlékére Békéscsabán

2020. Október 08. / 09:38


Botlatókövek a Révész család emlékére Békéscsabán

Botlatóköveket avattak tegnap Békéscsabán az 1944-ben Auschwitzban meggyilkolt Révész család egykori lakóhelye előtt. Beszédet mondott Balogh István, a helyi zsidó hitközség elöljárósági tagja, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Judaisztikai Tanszékének megbízott vezetője.


– A holokauszt óta 76 év telt el, az emlékezés felelőssége pedig az utókorra hárul – mondta Balogh István, a helyi zsidó hitközség elöljárósági tagja, az OR-ZSE Judaisztikai Tanszékének megbízott vezetője tegnap Békéscsabán, a Révész család emlékére lerakott botlatókövek avatásán. Mint mondta, a Révész család a Felvidékről érkezett a településre, kereskedők voltak, majd a következő nemzedékek értelmiségi pályára léptek, szervezték, támogatták a kultúrát.

Az 1852-ben született dr. Révész Fülöp orvos többek között a zsidó iskola iskolaszékének elnöke, a zsidó hitközség történetírója volt. Feleségével, Valentin Cecíliával nyolc gyermeket neveltek fel, közülük orvos, ügyvéd, mérnök, tanár, gyógyszerész került ki. Egyik fiuk, dr. Révész Sándor 1889-ben Békéscsabán született, fogorvosként a településen praktizált, felesége Tevan Flóra volt. Részt vett az Aurora Kör megalapításában, éveken át titkára is volt. 

– 1944-ben marhavagonokba zsúfolták a zsidókat, akik egyetlen bűne az volt, hogy zsidónak születtek – folytatta Balogh István. Egy feljegyzés szerint az akkor 92 éves dr. Révész Fülöp magával vitte orvosi táskáját azzal, hogy „orvosra mindenhol szükség van”. 

FORRÁS: BEOL.HU

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek