Átadása óta most először nem nyit ki a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga

2020. Szeptember 17. / 14:08


Átadása óta most először nem nyit ki a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga

1958-as átadása óta először nem nyit ki a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga az újévi ünnepekre. A függönyöket elhúzták a tóratekercsek előtt, és a lámpákat leoltották – mindezt a koronavírus-járvány miatt. Pedig minden évben több ezer zsidó érkezik ide a világ minden pontjáról.


Benjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök péntektől 3 hetes kijárási korlátozást rendelt el, amibe beleesik a Ros Hásánát követő, úgynevezett tíz bűnbánó nap is. A családokat arra kérték, hogy töltsék otthon az ünnepeket és ott fogyasszák el a hagyományos mézes almát, bízva az édes új esztendőben. Zárt térben csak tízen, míg a szabadban maximum húszan gyűlhetnek össze. Az éttermeket bezárták, de a kegyhelyek és mikvék nyitva lehetnek, a Siratófalnál pedig elválasztó kordonokat helyeztek ki.

Izraelben az utóbbi hetekben ugrásszerűen megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Szerdán több mint 5000 új esetet regisztráltak, így a megbetegedések száma elérte a 170 ezret. 

A Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga is zárva lesz. Erről a zsinagóga elnöke, Zalli Jaffe azt nyilatkozta: ,,az ok nagyon egyszerű. A zsidó vallásban a legfontosabb a hívők biztonsága, és az csak így őrizhető meg". 

FORRÁS: EURONEWS

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek