Árverésre kerülnek az auschwitzi tetoválásokhoz használt bélyegzők

2021. November 02. / 21:43


Árverésre kerülnek az auschwitzi tetoválásokhoz használt bélyegzők

Egy jeruzsálemi aukciós ház árverésre bocsát egy bélyegzőkészletet, amit az auschwitzi haláltáborban a rabok tetoválásához használtak. Egyes zsidó vezetők és szervezetek amorálisnak tartják, hogy ilyen történelmi tárgyakkal kereskedjenek, az aukciós ház azonban azzal érvel: az árverés növelheti az emberek vágyát a múlt tragédiáinak megértése iránt és garantálja, hogy a bélyegzők ne tűnjenek el.


Komoly vita támadt Izraelben azok után, hogy egy jeruzsálemi aukciós ház áruba bocsátott egy bélyegzőkészletet, amit az auschwitzi haláltáborban a rabok tetoválásához használtak. A Tzolmans aukciós ház honlapján úgy hirdeti a tárgyakat, mint a holokauszt egyik legmegdöbbentőbb tárgyi hagyatékát, és természetesen nem is ez volt a vita tárgya, hanem az, hogy árverésen van-e a helye az ezekhez hasonló, történelmi jelentőségű emléktárgyaknak – írja a BBC cikkére hivatkozva a 444.hu portál.

A tétel 14 bélyegzőből és a gyártócég, az Aesculap használati utasításából áll. Az aukciós ház szerint mindössze három hasonló készlet létezése ismert. Az egyiket a Szentpéterváron található Katonai Orvosi Múzeumban, a másikat az Auschwitzi Múzeumban őrzik, amely a tábor helyszínének állít emléket.

Zsidó vezetők és szervezetek amorálisnak tartják az aukciós ház árverését. Az izraeli Yad Vasem nemzeti holokauszt-emlékhely elnöke, Dani Dayan ellenzi a holokauszt idejéből származó zsidó vagy náci tárgyak piacának létezését, és szerinte egyszerű kapzsiság vezérli a ház működtetőit.

A házat működtető Meir Tzolman a Times of Israel kérdésére azt mondta, ő lenne az utolsó, aki alábecsülné a holokauszt emlékét vagy tiszteletlenül állna hozzá, célja pedig az árveréssel épp az, hogy növelje az emberek vágyát a múlt tragédiáinak megértése iránti, valamint biztosítsa, hogy a tárgy a megfelelő kezekbe kerüljön, és ne tűnjön el a történelem lapjairól.

A 444.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
A búcsú szabadsága: Heisler András pészachi üdvözlete
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: A hazugság életveszélyt jelent