Aki soha nem adta föl – dokumentumfilm készül Scheiber Sándorról

2019. December 26. / 12:37


Aki soha nem adta föl – dokumentumfilm készül Scheiber Sándorról

Szerző: Kácsor Zsolt

Fikciós elemekkel gazdagított, két részesre tervezett dokumentumfilm készül Scheiber Sándor professzorról (1913-1985), a nagy magyar zsidó tudósról, akit egész nemzedékek vallanak a mesterüknek, tanítójuknak, egy életre meghatározó szakmai és erkölcsi vezetőjüknek.


Az alkotói, közreműködői csapatban olyan neves személyiségeket találni, mint Fazekas Lajos író, rendező, Nádorfi Lajos operatőr, vágó, Kárpáti György filmrendező, vagy Benedek István Gábor író, a mű producere pedig Villányi András fotóművész, aki már több, a zsidó kultúrával kapcsolatos filmhez – így a zsidó kántorokról szóló, négy részes sorozathoz – adta producerként a nevét. 

A készülő alkotás nem előzmény nélkül való, hiszen 1988-ban a Magyar Televízió a már említett Kárpáti György rendezésében bemutatott egy filmet Scheiber Sándorról, ám az alkotók nem ugyanazt a koncepciót szeretnék megvalósítani, elvégre azóta már eltelt harminc év. S hogy akkor milyen filmet várhatunk? 

Erről Fazekas Lajos író, rendező az Új Élet érdeklődésére elmondta: koncepciójuk elméleti kiindulópontja az, hogy a magyar neológ zsidó kultúra a magyar kultúra elválaszthatatlan, integráns és nélkülözhetetlen része, a zsidóság maga már évszázadokkal a honfoglalás előtt jelen volt a Kárpát-medencében, és ez a jelenlét mind a napig folyamatos, ami minden korszakban a zsidóság kiemelkedő szellemi vezetőinek köszönhető. Éppen ilyen, a zsidóság megmaradása szempontjából kiemelkedő szellemi tekintély volt Scheiber Sándor, aki – mint Fazekas Lajos kifejtette – a vészkorszak után új erőt öntött a hazai zsidó életbe. Nem véletlen, hogy a professzor életmottójának az a kijelentése tekinthető, miszerint „nem adom fel, annyiszor kezdem újra, ahányszor kell”. 

A rendező hozzátette: amikor Scheiber Sándor elhatározta, hogy újraéleszti a vészkorszakban megtizedelt magyar zsidó közösséget, alig talált ehhez partnereket az országban. De felismerte, hogy a közösséget csak vallási alapon lehet közösségként feltámasztani, ehhez pedig feltétlenül szükségesek a rabbik, ennek folyományaként szervezte újra a magyar rabbiképzést. Országos főrabbiként és a rabbiszeminárium igazgatójaként évekig járta az országot azokat a helyeket keresve, ahol reményt látott a zsidó közösség újraszervezésére, és törekvése több helyen sikert aratott. 

Fazekas Lajos elmondta: a filmjük tehát alapvetően arra fókuszál, hogy Scheiber Sándor tevékenységének köszönhetően miképpen maradt meg és szerveződött új alapokra a zsidó közösségi- és vallási élet Magyarországon. Mint fogalmazott, a Széchenyiek társadalomszervező ambíciójával egyenrangúnak tartja Scheiber azon törekvését, hogy a zsidóságot nem hagyta szétporladni, és a neológ közösségeket újra megtöltötte élettel. A rendező azt mondta: az a tény, hogy ma  a magyar zsidóság magabiztosan él szülőföldjén, sok tekintetben Scheiber Sándor áldásos munkásságának az eredménye, amit meg kell jeleníteni a két részes dokumentumfilmben. 

Scheiber_Sándor_fortepan_114193.jpgScheiber Sándor főrabbi (Fotó: Fortepan)

Arra a kérdésre, hogy mi az elképzelése a film képi világáról, Nádorfi Lajos operatőr, vágó azt a négy kántorfilmet hozta fel példaként, amit a bevezetőben említettünk. Mint mondta, a helyszíneket illetően könnyű dolga lesz, hiszen a zsidó kultúra igen gazdag képi világban jeleníthető meg, maga a Dohány utcai zsinagóga az egyik legfantasztikusabb „díszlet” egy zsidó tematikájú filmben, ugyanakkor meghitt, bensőséges hangulatot árasztanak a reggeli istentiszteletek helyszínei is. 

Nádorfi Lajos hozzátette: szeretné, ha régi felvételekről maga Scheiber Sándor is feltűnne az új filmben, ehhez szeretne archív felvételeket használni, de ez függ a jogtulajdonosok hozzáállásától is. Mint mondta, reméli, hogy olyan filmet sikerül készíteni, ami elsősorban nem a zsidókhoz szól, elvégre a magyar zsidóság ismeri a maga szellemi gyökereit. Hozzátette: a magyar zsidóságnak különösképpen nem kell bemutatni Scheiber Sándort, ám – véleménye szerint – minél több nem zsidó nézőt kell megismertetni ezekkel a rendkívül jelentős szellemi folyamatokkal annak érdekében, hogy a jövőben ne történhessenek olyan tragédiák, mint a múltban. 

Jelen pillanatban a pénzgyűjtés folyik a film elkészítéséhez: az alkotók igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy összeszedjék a minimálisan szükséges 10-15 millió forintot. 

Alkotók, közreműködők: Fazekas Lajos (író, rendező); Nádorfi Lajos (operatőr, vágó); Villányi András (producer); Garami Szilvia (gyártásvezető); Kárpáti György (filmrendező); Marschall Éva (dramaturg); Belovári Tibor (hangmérnök); Görög Éva (rendezőasszisztens); Villányi Zsuzsanna (szerkesztő);  Benedek István Gábor (író). 

(Forrás: Új Élet)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Az örökmozgó bálványok mozdulatlansága
Zsidó világ
A Mazsihisz ernyőszervezete, avagy a Gyülekezés Sátra

Kommentek