A Waffen-SS 48 magyar tagja ma is kiegészítő juttatást kap Németországtól

2019. Február 27. / 12:25


A Waffen-SS 48 magyar tagja ma is kiegészítő juttatást kap Németországtól

A múlt héten robbant a hír, hogy a tömeggyilkosságairól hírhedtté vált egykori náci szervezet, a Waffen-SS korábbi tagjai a mai napig nyugdíjban részesülnek például Németországban vagy Nagy-Britanniában. A Bild német lap most hírül adta – írja a Blikk –, hogy a Waffen-SS 48 magyar tagja ma is kiegészítő juttatást kap Németországtól.


„A Bild szerint az európai, az amerikai és az afrikai kontinensen összesen 1886-an kapják a „Hitler-nyugdíjként” emlegetett járandóságot. Az EuroNews cikke szerint a náci államért tett szolgálatokat 435 és 1275 euró, átszámítva 139 ezer és 408 ezer forint közötti havi összeggel hálálja meg az immár demokratikus Németország. Mindeközben a lap szerint a munkatáborokba deportáltaknak be kell érniük havi 50 eurós, azaz mintegy 16 ezer forintos apanázzsal.

Bár az SS köztudottan a német hadigépezet egyik legsötétebb alakulata volt, egyáltalán nem biztos, hogy az SS-nyugdíjasok mindegyike hithű náci volt, aki elhivatottságból csatlakozott a milliókat legyilkoló erőszakos szervezethez. Marchut Réka, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban csak a szigorú feltételeknek megfelelő önként jelentkezők közül válogatták ki azokat, akik magukra ölthették a halálfejes fekete egyenruhát, addig 1944-ben már kényszersorozással töltötték fel az SS létszámát. A Magyarországon élő svábokat például eleve nem a hadseregbe, hanem az SS-be hívták be.

„Az SS-be '42-43-ban önként belépők elveszítették magyar állampolgárságukat, akiket viszont behívtak 44-ben, azok nem. A zűrzavaros időkben később valaki vissza tudta szerezni magyar állampolgárságát, valaki nem. Így csak ennek alapján utólag már nagyon nehéz megítélni, hogy a német nyugdíjkiegészítést kapó honfitársainknak valóban nem volt más választásuk, avagy lelkes támogatói voltak az ideológiának” – magyarázta a történész.” – olvasható a Blikkben.

A teljes írás ide kattintva olvasható el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek