A budapesti gettó megmentője

2014. Január 17. / 10:48


A budapesti gettó megmentője

Hatvankilenc éve, 1945 január 16-án Gerhard Schmidhuber német páncélos vezérőrnagy megakadályozta, hogy egy nyilas különítmény lemészárolja a budapesti gettó 60-70 000 főre tehető lakosságát.


n__metf__parancsnoksag.gif
Az Alagút, ahol Pest eleste után a német főparancsnokság székelt. Az előtérben német katonai motorbiciklis futár

A drezdai születésű tábornok 1944 őszén érkezett hazánkba a Német Szárazföldi Haderő 13. páncéloshadosztály parancsnokaként, amikor szeptember 9-től a Romániából Magyarországra visszaszorult hadosztály parancsnokságát átvette.

A pesti hídfő védelmének irányítójaként kapcsolatban állt Raoul Wallenberggel is. Amikor a szovjet-román csapatok megközelítették a pesti Duna-partot, a nyilas vezetés a budapesti gettó felszámolásáról döntött. Schmidhuber összehívta a terv német és magyar kitervelőit és megtiltotta nekik a pogrom végrehajtását, a közreműködő német SS-őrmestert pedig letartóztatta.

Hogy biztos legyen rendelkezése végrehajtásában, a gettó őreit elzavarta és helyükre saját katonáit vezényelte, akik nem tartoztak az SS-hez. A gettót 1945. január 17-én érték el a szovjet csapatok.

Gerhard Schmidhuber 1945. február 11-én a kitörés közben vesztette életét. A kitörni próbáló német katonák első hullámával indult el 21 és 23 óra között, majd a Retek utcában halálos lövés érte. Holttestét valószínűleg az Ostrom utcai harckocsiárokba hajították. (Hadtörténeti blog)

Könyvajánló: Ungváry Krisztián: Budapest ostroma (jelzet: 78.460)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek