Szex és New York: És egyszer csak Carrie egy izraeli kaftánban
tűnik fel

2021. December 19. / 18:39


Szex és New York: És egyszer csak Carrie egy izraeli kaftánban tűnik fel

Ez így túlzás! A kaftán ez esetben egy női ruhadarab és bár valóban izraeli, nem az újra támadó sorozatot borítja, csak az egyik sztárt, Jessica Parkert, no, de menjünk sorban! Silló Sándor írása.

Az ezredforduló amerikai kultuszsorozata a Szex és New York (angolul Sex and the City) újjáéledt, "És egyszer csak..." az új sorozat címe. Négy epizód már elkészült és az a terv, hogy tízig meg sem állnak. A sorozatfüggőknek ez már régen nem téma és a többiek is hallották már a hírt, hogy a New York-i (már nem) szingli csajok feltámadtak.

jessica-parker-kaftában.jpg

De hogy lesz ebből izraeli hír?

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz a kézzel hímzett izraeli Maskit-kaftán Carrie Bradshaw, alias Jessica Parker gardróbszekrényébe?

„Hatalmas megtiszteltetés, és egy valóra vált álmom, hogy láthatom a Maskit gyönyörű darabját az újjászülető sorozatban – lelkendezett Sharon Tal, a Maskit vezető tervezője.

A divatház maga az izraeli haute couture történelme és Sharon Tal volt, aki 2014-ben feltámasztotta az ötvenes években alapított brandet.

A Maskit arculata Ruth Dayan, Moshe Dayan tábornok feleségének az ötlete volt. Felfedezte, hogy a marokkói, a jemeni és más keleti országokból érkező új bevándorló nők között sokan gyönyörűen hímeznek, és ismerik, használják a szülőhazájukból hozott motívumkincset.

A magyar származású tervező, Fini Leitersdorf segítségével hozzáigazították ezt az orientális stílust a kor igényeihez. Nem volt nehéz dolguk, a divat fősodorja akkor éppen a népi tradiciók és a mesés kelet irányában haladt. Hosszú évtizedeken át a Maskit szinte egyet jelentett az izraeli divattal.

A hagyományos hímzéssel díszített köpenyek, tunikák, kaftánok ideje lejárt úgy ahogy a szókimondó szexorientált New York-i szingli csajoké is.

De most mind a két brand újraéledni látszik.

„A Szex és New York-on és azon a stíluson nőttem fel, amelyet Carrie Bradshaw jelentett.” – folytatja Sharon Tal.  Sarah Jessica Parkerrel 2019-ben ismerkedett meg Izraelben, amikor Parker meglátogatta a Maskit jaffói üzletét és stúdióját.

ésegyszercsak-2.jpg

A színésznő a neves márka rajongója lett. A rajongók többször is láthatták őt Maskit ruhákban megjelenni. Dublini látogatása során egy mitológiai motívumokkal díszített sivatagi köpenyt viselt, a „Harry Potter és az elátkozott gyermek” Broadway-premierjén pedig egy lila Maskit ruhát viselt a Times Square-en.

Amikor Parkerék elkezdték az új sorozat előkészítését a színésznő felvette a kapcsolatot a divattervezővel. Új Maskit ruhát rendelt az új epizódhoz. A covid miatt csak zoomon tudtak egyeztetni, de ez nem zavarta a munkát.

A kaftánt, melyen egy türkiz páva tárja szét a szárnyait, Tal tervezte, szoros együttműködésben Parkerrel és a show vezető stylistjával, Molly Rogersszel több hónapon keresztül.

Vázlat a Maskit által tervezett, páva hímzésű kaftánrólVázlat a Maskit által tervezett, páva hímzésű kaftánról

A Maskit tervezője most a nevezetes ruhadarab motívumait használva egy új kollekciót készített, amelyet a közelmúltban a manhattani Sohoban, a Wooster Street 74-ben megnyílt Maskit pop-up boltban árulnak majd, a cég többi konfekció darabjával és a menyasszonyi ruháival együtt.


A 170 négyzetméteres üzlet megnyitása egybeesett az HBO bemutatójával. A december 8-ai premier a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, volt és Tal is részt vett rajta.

A hímzés elkészítéséhez 300 munkaórára volt szükségA hímzés elkészítéséhez 300 munkaórára volt szükség

Az időzítés tökéletes volt a ruhatervező számára.

Amikor az 1950-es években a Maskit, Izrael egyik első népszerű exportcikke lett, hasonlóan történt az áttörés.

A márka megjelent a Vogue-ban, a ruhák pedig a és a Bergdorf Goodmanben, és a Neiman Marcusban és a Saks üzletében a Fifth Avenue-n.

„Ez egy fontos lépés a cég új történetében – summázza Sharon Tal –, de úgy gondolom, hogy ez még csak a kezdet.” A Szex és New York visszatért a képernyőkre az izraeli divatcég pávája pedig újra széttárja a szárnyait a Város felett.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek