Így főzzünk halkocsonyát csütörtök estére!

2021. Február 15. / 12:50


Így főzzünk halkocsonyát csütörtök estére!

Csütörtök este ránk köszönt Zájin Ádár ünnepe, amikor Mózes prófétánk születésnapjára és halálának napjára emlékezünk. Ezen a szép ünnepen a zsidóság jobbára halat eszik, hagyományosan halkocsonyát.  S hogy miképpen készítsük el? Megtudhatják Szenthe Antónia remek írásából!


A legközelebbi ünnepünktől, hanukától is feledésnyi távolságra vagyunk már. Jólesik, hogy kedden ránk köszönt zájin ádár, Mózes születésnapja és járceitje. Tanítómesterünk – ahogy ma mondanák – kimaxolta a rendelkezésére álló időt: olyan teljes életet élt, hogy annak minden éve kerekre sikerült. 

Zájin ádárkor összejövünk, és rá emlékezünk, hálával és tisztelettel. És persze, ha már együtt vagyunk, eszünk egy pár falatot is, jellemzően halkocsonyát. Hogy miért pont azt? Annyi mindenre nincs válasz, miért pont erre volna. Arra a kérdésre viszont, hogy én hogyan készítem az ünnepi pontykocsonyát, van pontos válaszom.

toncsi hala.jpgÍme, Toncsi remekműve!

Pontykocsonya négy személyre:

Kezdetnek végy egy pontyot? Dehogyis, négy személyre végy 60 dkg pontyfilét és fél kiló fejet, farkat, gerincet, vagy ahogyan adják.

Mosd meg, törölgesd meg, a filéket sózd be és tedd félre. A vagdalmányokat tedd föl a tűzre egy liter sós, hideg vízben. Főjön 10 percig.

Közben végy három-négy szép kemény hagymát, mosd jól meg, de a héjukat hagyd meg, mert attól lesz szép sárga a kocsonya. A gyökerüknél belevághatsz jó mélyen, csillag alakban, hogy az íz azért kifőljön.

Készítsd össze a fűszereket: moss meg és pucolj meg három-négy gerezd fokhagymát. Egy teáskanál fekete borsot és pár szem szegfűborsot törj durvára egy mozsárba. Tégy hozzá pár babérlevelet, egy szerecsendió virágot, pici gyömbért, kakukkfüvet.

Hámozz meg két-három sárgarépát, egy-két szál gyökeret és egy kis zellert.
Tedd mindezeket a fővő hallébe, és főzd újabb 10 percig.
Most tedd bele a levesbe a halszeleteket, hadd főjenek 10 percig.

Készíts két kemény tojást, moss meg pár ágacska petrezselymet, szelj le egy pár szelet kezeletlen héjú citromot, legyező alakban vágj be négy apróbb csemege uborkát és áztass be négy csipet mazsolát.

Készíts ki négy szép mély tálaló edényt.

Ellenőrizd, hogy kész-e a leves: ha a tenyeredet fölé teszed (jócskán fölé, hogy meg ne égjen!), kicsit tapadósnak kell érezned a gőzét. Ha megfőtt, vedd ki szűrőkanállal a halszeleteket, húzd le a bőrüket, és oszd el a tányérokon. A zöldségeket is vedd ki, szeleteld föl, és rendez el a tányérokon. (Ha olyan elvetemült vagy, hogy nem szereted a gyökeret vagy a zellert, most vidd át a szomszéd kutyájának.)

Ellenőrizd, hogy elég jellegzetes-e a lé fűszerezése. Ha unalmasnak találod, javítsd: só, bors, esetleg csöpp erős paprika mehet még belé. Hagyd egy kicsit, hadd ülepedjék.

Közben rendezd a tányérokra a kemény tojásokat, a citromszeleteket, az uborkát és a kinyomkodott mazsolát.

Sűrű szűrőn át, óvatosan, hogy a művészi elrendezés megmaradjon, ereszd a levet a tányérokra.

Állítsd hűvös helyre a kész tálakat, és félóránként idegesen nézd meg, hogy megdermedt-e már a kocsonya. Előbb utóbb megtörténik, ne félj, de számíts rá, hogy kell hozzá pár óra. Addig kóstolgassad a borokat, és válaszd ki, hogy melyik illik a legjobban a kocsonyához. A barheszből is törhetsz próbát a bor mellé.

Ennek a receptnek Marie Kauders Teljes izraelita szakácskönyve szolgált alapul, meg persze sok-sok próbálkozás. Halkocsonyámmal egyszer könnyet csaltam egy idős barátom szemébe. Azt mondta, 1944-ben megszűnt a szülői háztartás, azóta nem érzett ilyen ízt. Barátom tavaly nyáron elment Mózes mester után, a földi ízek már nem érdekesek számára. De a betűk igen: kérem is, hogy olvassa el a receptet, és hagyja jóvá.   

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek