Fehérváry Mercédesz: zsidó esküvő (első rész)

2021. Augusztus 05. / 16:15


Fehérváry Mercédesz: zsidó esküvő (első rész)

Minden lány életében eljön a pont, amikor belecsöppen a saját tündérmeséjébe, megérkezik a herceg fehér lovon és az élete fenekestül felfordul. Kezdődnek a készületek, a család kicsattanóan boldog. A mindennapok ebben az időben nem is szólnak másról csak, hogy fehér legyen a szalvéta, vagy rózsaszín, és hogy hányan szeretik jobban a töltöttkáposztát a marhapörköltnél. Az alapok mindenhol ugyanazok: zene, virágok, dekoráció, kinek mi a szíve vágya.

Az én történetem sem alakult másképp: tündérmese egy nagy csipet jiddiskájttal fűszerezve. De mit is jelent ez a bizonyos „jiddiskájt”?

Engedjétek meg, hogy elmeséljem nektek a zsidó esküvők szervezésének csínját-bínját a saját tapasztalataimon keresztül szemlélve.

Kezdjük az előkészületekkel:

A legelső lépés az, hogy választunk egy rabbit. Ő fog nekünk mindenben segíteni, amennyiben nem vagyunk teljesen tisztában a vallási előírásokkal kapcsolatban. Érdemes minél hamarabb döntést hozni ebben a kérdésben, hiszen ahány rabbi, annyi szertartás. A receptúra minden esetben ugyanaz, de a legfontosabb, hogy meglegyen a harmónia.

Ha van rabbink, akkor jöhet a helyszín kiválasztása. Gyönyörűek a zsinagógáink, de a szabadban, a csillagok, vagy a nap kíséretével mégiscsak micve esküvőt tartani, így érdemes a kültéri helyszínek között is nézelődni.

A következő lépés a szertartás legfontosabb kellékeinek beszerzése: a fátyol, mellyel Ősanyánkra, Rebekára emlékezünk a hajadonság szimbólumaként, a hüpe, másnéven esküvői baldachin: ez alatt zajlik az esküvő, amely az ifjú pár otthonát szimbolizálja. A drágakő nélküli aranygyűrű, melyet a vőlegény ad a menyasszonynak, a tökéletes körforgás, az összetartozás és az egyenlőség szimbólumaként. A ketuba, a házassági szerződés, amely a feleség jogait védi, a bor, amely felett 7 áldást mondanak a párra, és az üvegpohár, amellyel Jeruzsálemi Szentélyünk lerombolására emlékezünk. Sok kis apróság, melyekből a mese végén meglesz a kerek egész. Itt máris visszatérhetünk a Jiddiskájt fogalmának megértéséhez. 

A zsidó esküvő egy csodálatos egyvelege a múlt a jelen és a jövő találkozásának, melyet rabbink esküvői beszédje fog velünk megértetni igazán. Minden szimbólum egy áldás a jövőre, és egy visszatekintés a múltra, melyet a jelenben, a hüpe alatt, a jövőbeni Sálom Báisz – békés otthon – ölelésében élhetünk át.

(Folytatjuk

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek