Címkék

költészet

Hírek, lapszemle / 2023. Május 23. / 10:42

Bari Károly művei héberül Katz Katalin fordításában

Bari Károly Kossuth-díjas költő, folklórkutató esszéit, cigány folklór-gyűjtéseit, verseit tartalmazza az a kötet, amely nemrégiben jelent meg héber nyelven. Egyes írásokat Katz Katalin, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora fordított le, aki a könyvből két példányt eljuttatott az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemnek is.

Kultúra / 2023. Május 21. / 13:02

Egy rabbi tragikus története és János vitéz kalandjai a 2B Galériában

A 2023-as esztendő Petőfi bicentenáriuma kivételes alkalom a budapesti 2B Galéria számára, hogy Petőfi Sándor zseniális életművének megidézésével együtt megemlékezzen a költő egyik tragikus sorsú műfordítójáról, Birnfeld Sámuel rabbiról. Roskó Gábor képzőművész a rabbi történetét és János vitéz mesés kalandjait egy többméteres papírtekercsen rajzolja meg, az alkotás folyamatát holnaptól bárki megtekintheti a galériában.

Megemlékezések / 2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Budapesten 1909-ben ezen a napon, május 5-én született a huszadik századi magyar líra klasszikusa, Radnóti Miklós, akinek kegyetlenül rövid élet jutott: életének 36. évében magyar keretlegények gyilkolták meg Abda határában. Habár a Borból halálmenetben hajszolt költőt megölték, a munkássága, a verseiből áradó humanizmusa és emlékezete azonban örök érvényű a magyar és egyetemes kultúrában. Emlékezzünk rá szeretettel.

Megemlékezések / 2022. Október 30. / 08:25

Elhunyt Hava Pinhas-Cohen költő, a Kisufim írótalálkozók szervezője

Hava Pinhas-Cohen költő, irodalom- és művészettörténet tanár, a Kisufim nemzetközi zsidó írótalálkozó állandó szervezője 1955-ben született Izraelben. Szülei bulgáriai születésű holokauszttúlélők voltak. A Kisufim fesztivállal utat nyitott a zsidó íróknak, költőknek Izrael felé, a rendezvénynek Magyarországról vendége volt Szántó T. Gábor és Vámos Miklós is.