Az idei Pészach fontosabb ünnepi időpontjai

2022. Április 14. / 15:08


Az idei Pészach fontosabb ünnepi időpontjai

Hamarosan beköszönt az év első nagy zarándokünnepe, az Egyiptomból való szabadulásra emlékeztető Pészach, ezért alábbi összeállításunkban  – a polgári időszámítás szerint – közzétesszük az ünnep fontosabb idei dátumait. Kóser Pészachot kívánunk minden kedves hittestvérünknek!

Április 14-én, csütörtökön este: bedikát hámec, vagyis a kovászos felkutatása gyertyafénynél.

Április 15-e, péntek: erev pészach, azaz az ünnep előtti nap és az elsőszülöttek böjtje. A böjt ideje: reggel 4 óra 15 perctől este 19 óra 58 percig.

Április 15-én, pénteken délelőtt 10 óra 27 percig fogyaszthatunk kovászosat, a megmaradt homecet legkésőbb 11 óra 35 percig el kell égetni. 

Április 15-én, pénteken este beköszönt a Pészach ünnepe. A templomi kidus elmarad, hiszen otthonainkban szédert rendezünk.

Április 16-án, szombaton este – mivel a pészach első napja a sábesz időpontjára esett – a második széder este előtt mondjuk el a JákNeHáz nevű, különleges kidust. A betűszó a kidus sorrendjére utal. Ezen az estén kezdődik el az ómerszámlálás, amelynek mind a 49 napja tórai parancsolat. 

Április 17-én, vasárnap este: a főünnep kimenetele, a négy félünnep kezdete. 

Április 18-19-20-21: a négy félünnep napjai.

Április 22-én, pénteken este beköszönt a Pészach nyolcadik, utolsó napja. A szombatköszöntésen az esti imában – a sábesz miatt – nem mondjuk el a különleges ünnepi betoldásokat. 

Április 23-án, szombaton este kimegy a Pészach, így 20 óra 34 perctől már megengedett a kovászos fogyasztása. 

Kóser Pészachot, boldog ünnepet minden hittestvérünknek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek