Lélekemelő előadások, fantasztikus bulik és hatalmas siker az idei PurimFeszt

2024. Március 24. / 23:39


Lélekemelő előadások, fantasztikus bulik és hatalmas siker az idei PurimFeszt

Szinte zsúfolásig megtelt ma este a Rumbach utcai zsinagóga Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter purimi koncertjére, a fantasztikus előadás PurimFeszt keretében valósult meg, sztárvendégként közreműködött Fenyő Iván színművész.  Az alábbiakban Dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének a koncert előtt elhangzott ünnepi gondolatait olvashatják.

címlap-grósz-purimikoncert.jpg

Nagy szeretettel köszöntöm önöket a Mazsihisz által szervezett PurimFeszt koncertjén.

Erre az ünnepre olyan színvonalas programokat állítottunk össze, amelyek minden bizonnyal emlékezetessé tették közönségünk számára az idei Purimot.

Biztos vagyok benne, hogy a mai este folyamán is gyönyörűséges élményekkel gazdagodnak, hiszen a fellépők – Behumi Dóri, Kozma Orsi, Váczi Eszter és Fenyő Iván – hivatásuk elismert és magasan jegyzett művészei.

purim-feszt-03-24-cikkbe.jpg

Hölgyeim és uraim!

A zsidó hagyomány szerint egy közösségi együttlét nem telhet el anélkül, hogy ne tanulnánk valamit. Én magam nem vagyok rabbi, a mostani beszédemben sem törnék tanítói babérokra, de az nem volna helyes, ha kedves közönségünk tanítás nélkül távozna innét.

Azt most nem szeretném elmondani, hogy mi a Purim lényege, hiszen az elmúlt napokban mindannyiunknak volt alkalmunk elmélyedni ebben a csaknem 2500 éves történetben. A mondandómhoz kapcsolódva csak annyit szeretnék felidézni belőle, hogy Eszter perzsa királyné felfedte élete nagy titkát a perzsa királyi udvarban: elárulta, hogy zsidó származású, és az élete kockáztatásával sikerült megmentenie a tömeggyilkosságtól a zsidó népet.

Ennek kapcsán a figyelmükbe ajánlom a volt brit főrabbi, az áldott emlékű Lord Jonathan Sacks egyik gondolatát.

A főrabbi ezt írta: „A judaizmus a szabadság és a felelősség vallása. A szellemtörténet számos determinista tanával szemben – legyen az marxista, freudiánus vagy neodarwinista – a zsidó vallás ragaszkodik ahhoz, hogy mi emberek vagyunk a saját sorsunk urai. Az ember nincs előre beprogramozva, és nem érvényes rá a predesztináció. Az embernek van választási lehetősége. Ez a zsidó hit egyik legfontosabb alapelve”.

Hölgyeim és uraim!

Miért tartottam fontosnak, hogy ezt éppen most mondjam el önöknek?

Azért, mert Eszter királyné története számomra a közösség szolgálatába állított egyéni felelősség szép és kifejező példája. Ráadásul olyan zsidó történetről van szó, amelynek szimbolikájával könnyűszerrel azonosulhatnak a nem zsidók is. Hiszen nem kell ahhoz zsidónak lenni, hogy az ember egy közösség tagjaként felelősséget érezzen a többiekért, és példát vegyen a bátor Eszter királynéról.

Eszter királyné megtehette volna, hogy árnyékban marad.  Megtehette volna, hogy nem törődik olyan emberekkel, akiket személyesen nem is ismer. Ennek ellenére kilépett a fényre és fölemelte a szavát a halálra szánt, ártatlan nép mellett.

Különösen aktuális ennek az egyéni bátorságnak az említése most, amikor a holokauszt 80. évfordulójára emlékezünk. Ugyanis, ha 80 évvel ezelőtt több bátor ember lett volna, aki fölemelte volna a szavát a halálra szánt, ártatlan magyar zsidóság mellett, akkor nem halt volna meg több százezer magyar zsidó.

Mindannyian tudjuk, hogy voltak bátor, igaz hősök, akik 80 évvel ezelőtt embereket mentettek. És ha gyászunkban, bánatunkban arra gondolunk, hogy a hősök kevesen voltak, jusson eszünkbe: a bátor, igaz emberek mindig kevesen vannak. Éppen ezért kivételesek. Gondoljunk csak bele, hogy mit tanít nekünk a Purim története: olykor elegendő egyetlen bátor nő ahhoz, hogy megmeneküljön egy egész nép.

Hölgyeim és uraim!

Köszönöm az idei PurimFeszt összes közreműködőjének, hogy elfogadták meghívásunkat, és előadásaikkal emelték az idei ünnep fényét.

Most pedig a művészeké a színpad! Jó szórakozást!

A PurimFeszt záróeseményére március 27-én, szerdán este 7 órakor kerül sor a Gólem színház: Tóbiás a tejesember előadásával. A részletek ide kattintva tekinthetők meg. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek