Minden, ami Purim: Ünnep győzelmi mámorban

2024. Március 05. / 11:39


Minden, ami Purim: Ünnep győzelmi mámorban

Purim a sorsvetés és a győzelem ünnepe, amikor egy szinte mesebeli királyné élete kockáztatásával szembeszáll az önkénnyel a zsidóság megmentése érdekében. Az idei PurimFeszten ünnepeljünk közösen, legyünk együtt a legvidámabb zsidó ünnepen március 21-27. között!

Purimfeszt_event.jpg

Minden, ami Purim: Megila olvasás, koncertek, buli, ünnepi kórustalálkozó, gyerekzsivaj, sípolás és dobolás. Ilyen programkavalkád várja azokat, akik részt vesznek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által szervezett PurimFeszten március 21-27. között. Folytatva a tavaly Hanukakor megkezdett hagyományunkat, idén Purimkor is izgalmas, sokszínű programsorozattal várunk mindenkit a legvidámabb zsidó ünnepen, hogy közösen fütyüljük ki a gonoszt és ünnepeljük a jót!

Együtt ünnepeljük meg Eszter királynét, aki szembeszegült az önkénnyel a zsidóság megmentése érdekében. Eszter királyné könyvének (Megila) hangos felolvasásán ősi hagyományaink szerint kereplőkkel űzzük el a gonosz Hámán emlékezetét, és önfeledt ünneplés közepette újra elbeszéljük ezt a csodálatos történetet.

Az alábbi programokon örömmel látunk minden korosztályt, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy közösen és közösségben ünnepelhessünk!

 A PURIMFESZT PROGRAMJAI

Március 21. csütörtök, 19 óra
Kováts Kriszta Biblia Show – bibliai történetek dalokban elmesélve

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Kováts Kriszta, az Evita és a Mamma mia! sztárja, az Álomfejtés és a Zenemozi után ismét új – vagy inkább talán nagyon régi – világba visz el minket, a Biblia világába. Kováts Kriszta a legismertebb bibliai történeteket énekli és meséli el Wolf Péter és Fábri Péter dalaival. Ilyenek A nő teremtése, Bábel tornyának építése, Noé bárkája vagy A fáraó álma. Habár ezek ősi történetek, mégis a mi érzéseinkről és problémáinkról is szólnak. A témák persze ismerősek lesznek, de tapasztalatból tudjuk, hogy Kováts Kriszta és zenész kollégái mindig meg tudnak lepni minket. 

JEGYÁRAK: 5900-7900 forint
25%-os Early Bird kedvezmény: március 13-áig.

 „A jövő mindig másoké. Vándorlunk negyven-ötven évig – hogy végre megláthassuk egyszer majd az Ígéret földjét. A jövő mindig másoké. Elélünk hetven-nyolcvan évig – és aztán nem hallunk, csak csöndet már: az ítélet csöndjét.”

A Biblia show zenei anyaga Kováts Krisztának íródott, ahogy mondta: elfogultan nőpárti szerzők tollából. A művésznő így énekhangjával megjeleníti Évát, az első nőt; Ruthot, a hűség örök példaképét; Hágárt, akit Ábrahám szeretett; Lót feleségét; vagy Salomét, akit gyilkos vágy emésztett.

Kováts Kriszta – ének, gitár; Wolf Péter – zongora; Faludi Judit – cselló; Keönch László – hegedű, ütőhangszerek, beatbox, vokál.

Helyszín: Rumbach zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.
JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA

Ingyenes regisztráció a képre kattintvaIngyenes regisztráció a képre kattintva

Március 23. szombat, 19.30 órától hajnalig
MegaPurimParty – karaoke, tombola, evés-ivás, DJ-buli!

Fergeteges bulival, hamisítatlan Club Sababa érzéssel várunk titeket egy megapartira, ahol lesz Hámán-táska, bor, karaoke, tombola hatalmas nyereményekkel, és ha ez nem volna elegendő, lesz még sok meglepetés! Beöltözni, felöltözni, átöltözni ajánlott! A belépés ingyenes, de regiszrációhoz kötött. 

A Megilát Radnóti Zoltán főrabbival és Deutsch Péter rabbival olvassuk fel, Hámán nevének említésekor szokás szerint fújolni, sípolni, kerepelni, kiabálni, dobolni kötelező! Ezen az estén Arató András videódiszkója zenés időutazás lesz a retrótól napjainkig, majd Selector Emka DJ pörgeti a lemezeket a Club Sababa generációnak.

(A Bethlen téri és a Bét Sálom zsinagóga közös purimi bulija a Mazsihisz-BZSH és a Club Sababa közös szervezésében valósul meg.)

Helyszín: Goldmark terem
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Wesselényi u. 7.
INGYENES REGISZTRÁCIÓ IDE KATTINTVA

Ingyenes regisztráció a képre kattintvaIngyenes regisztráció a képre kattintva

Március 24. vasárnap, 10 órától
Megila olvasás és purimi kórustalálkozó

Radnóti Zoltán főrabbival, Deutsch Péter rabbival, Zucker Immánuel főkántorral, valamint a Lauder Iskola Sirim kórusával, a Scheiber Iskola és a Bálint Ház Közösségi kórusaival, purimi büfével. Gyerekek, szülők és nagyszülők, már előre kérünk mindenkit, hogy közösen dobogjunk majd a lábunkkal és ricsajozzunk a kereplőinkkel Hámán nevének említésekor. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Megila (Eszter könyve) arra tanít, hogy minden szorult helyzetből van kiút, hogy hittel, ésszel és szívvel a legnagyobb ellenség is legyőzhető! A történet megmutatja az összefogás és a közösségbe vetett hit erejét.

Helyszín: Rumbach zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13. 
INGYENES REGISZRÁCIÓ IDE KATTINTVA

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Március 24. 15.30 órától
Purim Gádol – Családi Purim a Bálint Házban

Szeretettel várunk mindenkit egy óriási jelmezes buliba, a Bálint Ház, a Benjámin ovi és a Rumbi Tanház szervezésében, ahol rengeteg izgalmas dolog vár Benneteket. Jegyvásárlás és a részletes program ide kattintva.

A programok között lesz lufihajtogatás Peppinó bohóccal, purimi dalok a Benjáminos óvónőkkel, Eszter-lánc mesezenekar koncertje és hóra táncház. Emellett a gyerekek és a felnőttek változatos játékokkal és kézműves foglalkozásokkal szórakozhatnak: vattacukor készítés, kaszinó, fotósarok, óriás társasjáték, Hámán-táska sütés, óriás kockapuzzle, Éden játszóház, Misloáh mánot (ajándékkosár) készítés. Nem utolsó sorban pedig minden gyereket vár Eszter királyné szépségszalonja arcfestéssel, csillámtetkóval és hajfonással. Várunk mindenkit, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy együtt ünnepeljük Purim ünnepét! Lesznek kóstolók, játékok és sok-sok nevetés. Ne felejtsetek el jelmezt hozni!

Helyszín: Bálint Ház
Pontos cím: Budapest VI. kerület Révay utca 16.
JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Március 24. vasárnap, 19 óra
Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter purimi koncertje

Különleges produkcióra készül az egykori Jazz+Az zenekar három kiemelkedő tehetségű énekesnője Fenyő Iván színművész közreműködésével, aki dalban és prózában meséli újra Purim történetét, hogy közelebb kerüljünk az ünnep jelentőségéhez, és megértsük, hogy e bibliai történet milyen üzeneteket hordoz a  ma embere számára.

JEGYÁRAK: 5900-7900 forint.
25%-os EarlyBird kedvezmény: március 14-éig.

Behumi Dóri életvidám egyénisége a hatalmas népszerűségre szert tett Budapest Bár produkció alapköve, míg Kozma Orsi saját zenekarával, illetve a Cotton Club Singers-szel újabb és újabb oldaláról mutatkozik meg. Váczi Eszter Geszti Péterrel készített közös estet, de szintén sokszor hallhatjuk saját estjein füstös hangját.

A koncerten három kitűnő muzsikus kíséretében Dés László örökzöld szerzeményei, Barbra Streisand és George Gershwin slágerei, sanzonok, valamint csodálatos jiddis melódiák is felcsendülnek majd. Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter egyedi hangja – Gátos Iván érzékeny hangszerelésében – most is különösen nagy zenei élményt ígér!

Behumi Dóri , Kozma Orsi, Váczi Eszter – ének; Fenyő Iván, valamint Gátos Iván – zongora; Schneider Zoltán – gitár és Molnár Mátyás – ütőhangszerek.

Helyszín: Rumbach zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.
JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA

Tobias_event.jpg

Március 27. szerda, 19 óra
Tóbiás, a tejesember
Sólem Aléchem azonos című elbeszéléskötete nyomán  a Gólem Színház produkciója

RÉSZLETES SZEREPOSZTÁS IDE KATTINTVA
JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA

„Az ember kínlódik a gyerekeiért, vergődik, mint a szárazra vetett hal, ők meg elpártoltak tőlem. Azt mondják, többet értenek nálunk. Hiába, a mai gyerekek túlságosan okosak…” – így panaszkodik Tóbiás, a tejesember (igen, AZ a tejesember) a gyerekeiről. Tevje, a Hegedűs a háztetőn főhőse eredetileg Tóbiás, Sólem Aléchem teremtménye, aki igyekszik jó apja lenni lányainak, de nem érti, felnőve mivé válnak, mikor ő mást képzelt, mást tervezett, máshogy emlékszik rájuk.
A méltán híres musicalhez képest az eredeti elbeszéléskötet talán még árnyaltabban mutatja be, hogyan birkóznak meg szüleink azzal, hogy felneveljenek minket – és micsoda teher nekik látni a mi küszködésünket; hiszen mivégre küszködtek akkor ők egész életükben, ha nem értünk… És vajon hogyan tudnának jól szeretni minket?

Helyszín: Gólem Központ
Pontos cím: Budapest VII. kerület, Csányi utca 3.
TOVÁBBI RÉSZLETEK ÉS JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA

Kérjük támogassa Ön is adója egyházaknak adható 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) munkáját Technikai számunk: 0358

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek