„Halljátok csak azt az álmot, amelyet álmodtam"

2023. December 07. / 08:53


„Halljátok csak azt az álmot, amelyet álmodtam"

–Van-e az álmoknak jelentése? És ha igen, milyen képesség kell megfejtésükhöz? – ezekre a kérdésekre keres választ a Vájésev hetiszakaszról szóló írásában Szerdócz Ervin rabbi.

Az orvostudomány a mai napig nem derítette fel az álmok fiziológiai eredetét és szerepét. A történelem során nagy fontosságot tulajdonítottak az álomnak: keresték jelentését, kutatták metafizikai üzenetét. Az ókori társadalmakban az álomfejtőknek fontos szerepe volt – például a delphoi jósdában.

József (I.M. 37/41) sikeresen és megfelelő időben gyakorolta álomfejtő képességét, azzal a tudattal, hogy „… Istennél vannak a megfejtések”? (I.M. 40/8). Álomfejtései öncélúak voltak, azaz sem anyagi, sem bármilyen más érdek nem vezérelte. Álomfejtő képességében prófétai elhivatottság volt.

A Tóra a tiltás ellenére (V.M.18/10-12) különbséget tesz igaz és hamis próféták (értsd álomfejtők) között. (V.M.13/4). Az álomfejtés keresetet jelentett. Kialakult az üzleti álomfejtés technikája.

Bár Hádjá álomfejtése

Bár Hádjá álomfejtő volt. Aki pénzt adott álmának megfejtésére, annak jóra fejtette meg álmát. Aki viszont nem fizette meg, annak rosszra. Ábájé és Rává mindketten ugyanazt álmodták. Ábájé adott neki pénzt, Rává nem adott.

 Elmondták közös álmukat Bár Hádjának az álomfejtőnek. Álmukban ezt mondták: „Barmod a szemed előtt lesz levágva, de nem eszel belőle.” (V.M. 28/31). Kérték, fejtse meg álmukat. Külön-külön behívta őket magához. Rávának ezt mondta: üzleted megbukik, elveszted a pénzed, szíved szomorúsága miatt enni sem lesz kedved. Ábájénak pedig ezt: az üzleted menni fog, és örömöd miatt nem akarsz enni, mert jóllaksz örömöddel. 

Ábájé és Rává ezután azt mondták Bár Hádjának: Még ezt is mondtuk álmunkban: „…fiakat és lányokat fogsz nemzeni, de nem lesznek a tieid, hanem fogságba mennek”. (uo. 41). Bár Hádjá ezt mondta Rávának: álmod rosszat jelent, ami rossz az álmodban, az valósul meg. Ábájénak azt mondta: „fiaid és lányaid megsokasodnak és messze földön házasodnak, ezért tűnik majd úgy neked, mintha fogságba kerültek volna”. (Brahot 56a)

Az álomfejtés képessége hatalmat is jelentett. „Erre mondták neki (Józsefnek) testvérei: igazán király akarsz lenni felettünk, vagy uralkodni akarsz rajtunk?” (I.M. 37/8) A Talmud Bölcsei ebben a mondatban utalást találnak az Asszír birodalom királyának ie. 701-es jeruzsálemi inváziójára. 

Szánherib álmot látott. Fehér sas szárnyán repült, mint a szél, majd nekiütközött egy hegynek. Álomfejtői azt olvasták ki álmából, hogy hadseregével minél hamarabb érjen Jeruzsálem falai alá. A király serege ezután erőltetett menetben, tíznapi járóföldet tett meg öt nap alatt. Megérkezve a város falai elé, a király álomfejtői azt tanácsolták: „azonnal támadj, mert ma elfoglalod. Holnap már nem!”.

A király nem hallgatott rájuk. Katonái fáradtak voltak. Jobbnak látta, ha éjjel kipihenik az út fáradalmait és másnap megújult erővel vetik be magukat az ostromba. Reggel felment a Zion hegyre és megszemlélte a várost. Elcsodálkozott, mert a város kicsinek tűnt szemében. 

– Hát ezért szereltem föl az egész hadseregem? Holnap, ha minden katonám akár csak egy követ emel ki a város falából: „volt Jeruzsálem, nincs Jeruzsálem!”

De az álomfejtők nem tudták, amit József tudott, amikor kijelentette: „Istennél van a megfejtés.” (I.M 40/8). Aznap éjjel Szánherib majd egész hadserege megsemmisült egy hirtelen járvány következtében (Szánhedrin 95a).

Voltak álmok, melyek megfejtésére senki sem vállalkozott!

Bráchot 9a: Rabbi Hijjá megkérdezte rabbi Simont: A megfejtetlen álom olyan, mint az olvasatlan levél? Akkor valósul meg ha megfejtjük jelentését? Erre rabbi Simon így válaszolt: Az álom, akkor is megvalósul, ha „olvasatlan levél”! Mert az álom, a benne levő üzenettől függ, akár tudunk róla, akár nem, akár beteljesül, akár nem. Minden egyes dologról, mielőtt a világra érkezik, az egekben hírt adnak felőle, mely a hírnökök által elterjed a világban. 

Ezért írták: „Mert semmit sem cselekszik az én Uram, az Örökkévaló, míg meg nem jeleníti titkát az ő szolgáinak a prófétáknak.” (Ámosz. 3/7) Egykor igaz próféták voltak a világban. Mióta kihalt a prófécia, helyüket a bölcsek vették át. Ha bölcsek se lesznek, az ég madarai adják hírül, hogy mi lesz a jövőben. Miért az ég madarai? - kérdezte rabbi Hijjá. Rabbi Simon ezt mondta:

„… beszédeit nem hallgatják (nem értik) meg.” (Koh. 9/15.)

Hát nem lettünk okosabbak az álmok jelentése, megfejtése tekintetében.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek