A zsidó időszámítás szerint most van a velencei Talmud-égetés évfordulója

2021. Október 19. / 19:35


A zsidó időszámítás szerint most van a velencei Talmud-égetés évfordulója

A Talmudot a pápa parancsára 1553. marhesván 13-án és 14-én Velencében elégették. Ennek az volt az oka, hogy a Talmud eretnek kijelentéseket tartalmazott a keresztény hitről – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár mai Facebook-bejegyzésében.


A III. Gyula pápához köthető Talmud-égetés évfordulója kapcsán a zsidó múzeum baráti körének Facebook-oldala azt írja:  Velence számos híres héber nyomdával büszkélkedhet, köztük volt az olasz (nem zsidó) Daniel Bombergé. Ő volt az, aki elsőként nyomtatott héber könyveket, ő adta ki 1519–1523 között a Talmud első nyomtatott sorozatát, amely a mai napig meghatározza a kötetek lapbeosztását és számozását. 

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében lévő legkorábbi héber nyomtatvány kiváló példája a zsidó eszmék, könyvek, közösségek migrációjának, és a mindeközben fenntartott kapcsolatrendszernek. A könyv maga Majmonidész Tévelygők útmutatója című művének fordításához készült kommentár, a filozófiai kifejezések magyarázata és szótára. 

letöltés.jpg

A Tévelygők útmutatóját Majmonidész eredetileg héber betűkkel, arab nyelven írta, melyet még életében lefordított héberre a Béziers-ben élő Smuel ibn Tibbon. A pontos fordítás elkészítése érdekében több levelet is váltottak. A Tévelygők útmutatója azonnal népszerű lett, kéziratai elterjedtek az egész zsidó világban. A Széfer ruah hen nyomtatásban először Velencében, 1549-ben jelent meg, Israel Cornelius Adelkind nyomdájában. Adelkind a már említett Daniel Bombergnél tanulta ki a mesterséget. 

A zsidó múzeumban lévő Széfer ruah hen példány lapszélein azonosítatlan koraújkori szefárd kézírással írt jegyzetek vannak; de a kötet askenáz környezetből, Rosenthal Tóbiás bonyhádi neológ rabbi ajándékaként került a gyűjteménybe.

A műtárgy adatlapja a múzeum gyűjteményében IDE KATTINTVA látható. A könyv digitálisan ITT elérhető.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
„Két közönsége van Zsinagógakoncertjeinknek”
Hírek, lapszemle
Megkezdődött az együttműködő egyházak közös nővérképzése

Kommentek