Turi Tímea költő a hanukáról: „A csodavárás állandó lélektani igény”

2023. November 23. / 21:22


Turi Tímea költő a hanukáról: „A csodavárás állandó lélektani igény”

Palya Bea és barátai hanukai koncertjének egyik különlegessége az lesz, hogy a dalok között Turi Tímea költő (címlapképünkön), a rangos Magvető Kiadó főszerkesztője mond átvezető szövegeket, pontosabban – mint ő fogalmaz – „hidakat”. E „szöveghidak” kapcsán kérdeztük a költőt arról, hogy mivel készül a december 10-i előadásra.

A Mazsihisz által szervezett hanukai programsorozat nagyszabású rendezvénye lesz Palya Bea és barátai hanukai koncertje a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. A koncert előtt fellobban a hanukia negyedik lángja, az előadás után pedig az ilyenkor elmaradhatatlan ünnepi fánk várja a közönséget – ám messze nem ezért lesz nagy élmény a rendezvény. 

PalyaBea_Hanuka_1600x500px.png

Hiszen a nézőket minden bizonnyal ünnepi hangukatba ringatja majd a kivételes hangú énekesnő, Palya Bea, valamint Turi Tímea költő, aki egészen rendkívüli előadással készül a koncertre. 

– Olyan kerettörténetként fogok beszélni a hanukáról, hogy az ne csak magáról a történelmi eseményről, hanem egyúttal a máról szóljon, vagyis az érdekel, hogy mi az, amit ez az ünnep ma nyújthat számunkra – mondta kérdésünkre válaszolva Turi Tímea. – Az elképzeléseim szerint a dalok között elhangzó összekötő szövegek nemcsak a különböző számok között képeznek majd hidat, hanem a dalok és a közönség között is. 

palya-bea-jegy-gomb.png

Arra a kérdésünkre, hogy a hanukának a mához szóló üzenete az ünnep aktualizálását jelenti-e, a költő azt válaszolta:

– Nem szeretném a hanukát aktualizálni, nem is kell, én abban szeretnék segíteni a közönségnek, hogy megértsük, mi az, ami eleve aktuális benne. S ez nem más, mint a csodavárás, ami valamiféle megfoghatatatlan, de állandó érzés, vagyis a csodavárás szerintem állandó lélektani igény. 

Mint elmondta: a dalok között elhangzó szövegek révén olyan bensőségességet szeretne átadni, amit a gyerekünkkel az esti mesélés során érzünk. Így fogalmazott: „kíváncsi vagyok, hogy az esti mese bensőségességét, sőt, intimitását vajon meg lehet-e teremteni a zsinagóga monumentális terében”. 

A minden bizonnyal nagyszerű művészi és szellemi kalandot ígérő előadáson Palya Bea és Turi Tímea mellett színpadra lép Jávori Ferenc „Fegya” (zongora), Szokolay „Dongó” Balázs (fúvós hangszerek) és Gazda Bence (hegedű). 

Jó szórakozást kívánunk!

(Címlapfotó: Bach Máté)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek