Címkék

irodalom

Kultúra / 2022. Augusztus 24. / 11:42

Vándor Arameus: Barukh kötetbemutatója az Izraeli Kulturális Intézetben

Barukh a művészneve annak az Izraelben élő magyar költőnek, akivel legközelebb személyesen a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben találkozhatnak a Vándor arameus című irodalmi esten. Lesz felolvasás, dedikálás és izgalmas beszélgetés Izrael mindennapjairól.

Kultúra / 2022. Augusztus 08. / 10:21

Egy nagy írónemzedék előfutára: az elfeledett Emmanuil Kazakevics

A zsidó irodalom fennmaradását a szívén viselő, a háborús prózában pedig elsőként új hangot megütő Emmanuil Kazakevics (1913-1962) pályáján kalauzolja végig az olvasót Földeák Iván. A szerző szerint a halála után elfeledett író legjobb írásai az érzékeny problémafelvetésükkel és hiteles lélekelemzésükkel valami olyasmit kezdtek el, amit később az új szovjet háborús irodalom teljesített be. A Moszkvatér.com írását ajánljuk.

Megemlékezések / 2022. Július 19. / 11:29

Ma 85 éves Sárközi Mátyás, Isten éltesse!

Ma töltötte be 85. születésnapját Sárközi Mátyás író, költő, újságíró, aki éppen olyan regényes életet élt és él, amilyen regényes családból származik. Hiszen Vészi József, a legendás Budapesti Napló alapítója volt a dédapja, az ő lánya, Vészi Margit, vagyis Ady Endre nagy szerelme volt a nagymamája, aki aztán nem máshoz ment feleségül, mint a világhírű Molnár Ferenc. Sárközi Mátyást, a brilliáns tehetségű, finom úriembert köszöntjük.

Kultúra / 2022. Június 08. / 10:02

A Mazsike is ott lesz az Ünnepi Könyvhéten

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a budapesti Vörösmarty tér 22-es standjánál várja az olvasókat a 93. Ünnepi Könyvhéten. A Kirschner Péter által vezetett egyesület természetesen dedikálásokat is szervez, az alábbiakban ezekből állítottunk össze egy ajánlót.

Zsidó világ / 2022. Június 01. / 16:03

Olvassunk minél több izraeli szépirodalmat – magyarul is!

Az izraeli irodalomról sokaknak Ámosz Oz és David Grossman, míg a magyar származásúak közül Efráim Kishon neve ugrik be, pedig a kortárs izraeli irodalom ennél sokkal gazdagabb. Szerencsére éppen azzal a céllal fogott össze az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és Izrael budapesti nagykövetsége, hogy a színes, sokrétű izraeli kortárs irodalmat népszerűsítse Magyarországon. Beszélgetés Bartha Anitával és Ledniczky Líviával.

Kultúra / 2022. Május 23. / 13:08

A gázkamrában: otthon és idegenül

Ha eddig még nem tették volna meg, szaladjanak el gyorsan az első könyvesboltba, és vegyék meg Seres László Láger sztornó című könyvét, vagy ha már leszoktak a bolti vásárlásról, akkor rendeljék meg az interneten. És ha a futár meghozza a könyvet, feltétlenül strapabíró asztalra tegyék, mert a Láger sztornó alatt be fog szakadni.