Debrecen polgármestere: „A hit megtartotta a helyi zsidó közösséget"

2022. Július 04. / 12:13


Debrecen polgármestere: „A hit megtartotta a helyi zsidó közösséget"

Mártír-istentiszteleten emlékeztek meg a holokuaszt debreceni áldozatairól tegnap a cívisvárosban, ahol a  holokauszttúlélőket egy-egy szál virággal köszöntötte Papp László polgármester a Pásti utcai ortodox zsinagógában, s emlékező beszédet mondott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is – számolt be az eseményről a Dehír.hu helyi hírportál.

Ezekben a napokban van a 78. évfordulója annak, hogy 1944-ben elindították az első transzportokat az auschwitzi haláltáborba, ahonnan a debreceniek közül hatezren soha nem tértek haza. A tegnapi megemlékezésen Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta: a jövő építése nem lehet sikeres a múlt ismerete nélkül, ezért is kell emlékezni.

– Sokszor felmerül a kérdés, kell-e emlékezni, kell-e beszélni a múltról, a borzalmakról. Természetesen a kérdés csak költői, mert a jelenünk és a jövőnk építése okán megkerülhetetlen múltunk ismerete, az emlékezés – fogalmazott a hitközség elnöke. 

A rendezvényen részt vett Papp László debreceni polgármester is, aki beszédében kiemelte: „a múlt század tragédiái ellenére a hit megtartotta a helyi zsidó közösséget". 

– Napjainkban minden itt élő felekezet és vallási közösség virágzó, gyarapodó egyházként él Debrecenben. Ma élni és fejlődni akarás jellemzi a helyi zsidóságot és ennek támogatására erős összefogás jött létre a város és a helyi zsidó közösség között – tette hozzá a polgármester. 

A Dehír.hu beszámolóját ide kattintva olvashatják el teljes terjedelmében.

(Címlapkép: Papp László polgármester a holokauszttúlélőkkel. Forrás: Dehír.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek