„Minden magyar kormánynak az a kötelessége, hogy megvédje minden állampolgárát”

2023. Szeptember 12. / 14:48


„Minden magyar kormánynak az a kötelessége, hogy megvédje minden állampolgárát”

Grósz Andor kezdeményezésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a hivatalában fogadta a Mazsihisz-elnököt, aki hangsúlyozta: mivel magas rangú állami vezetők az elmúlt napokban a magyar zsidóság körében megütközést keltő nyilatkozatokat tettek, a Mazsihisz határozott állásfoglalást tart szükségesnek a magyar kormány részéről az ilyen jellegű megnyilatkozások esetében. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Grósz Andor ma Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel tárgyalt a politikus hivatalában. A találkozót Grósz Andor kérte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől annak érdekében, hogy megvitassák az elmúlt napokban állami vezetők részéről elhangzott,  országos és nemzetközi negatív visszhangot kiváltott nyilatkozatok megítélését. 

gr_gulyás.jpegGrósz Andor és Gulyás Gergely

A megbeszélésen Grósz Andor hangsúlyozta: a Mazsihisz helyesli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus minden formája ellen. De magas rangú közéleti személyiségektől olyan megnyilatkozások hangzottak el az elmúlt napokban – tette hozzá az elnök –, amelyek joggal keltettek megütközést mind a magyar zsidó közösségben, mind abban a magyar társadalmi közegben, amely felelősnek tartja Horthy Miklóst a magyarországi holokauszt tragédiájában.

Grósz Andor kifejezte azt a véleményét, hogy ezek a megnyilatkozások a meghirdetett zéró tolerancia elvébe nem férnek bele. A Mazsihisz-elnök azt mondta: ebben az ügyben a Mazsihisz és a magyar zsidóság  határozott állásfoglalást tart szükségesnek a magyar kormány részéről.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben kijelentette: „minden magyar kormánynak az a kötelessége, hogy minden állampolgárát – származásra való tekintet nélkül – megvédje, de a második világháború idején ennek az erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget, és a magyar vezetés bűnt követett el azzal, hogy kiszolgáltatta a magyarországi zsidóságot a náciknak”

Ennek kapcsán Grósz Andor közölte: a negatív visszhangot kiváltó nyilatkozatok miatt szükséges lenne, hogy a magyar kormány most, 2023-ban ezt megerősítse.

A Gulyás Gergellyel folytatott megbeszélés másik lényeges pontja a 150 éves múlttal rendelkező Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) épületének tervezett felújítása volt.  Mivel e beruházás anyagi támogatására a magyar kormány nyitott, a mostani találkozón ennek kapcsán a Mazsihisz-elnök elmondta: ahhoz, hogy a fejlesztés időben elindulhasson, már idén meg kellene kezdeni a beruházás tervezését, előkészítését, amihez kérte a kancelláriaminiszter támogatását. 

Szóba került a Mazsihisz fenntartásában működő, de közfeladatokat is ellátó Szeretetkórháznak a kormány által eddig is támogatott fejlesztése, amelynek további támogatására – mint az a mostani találkozón kiderült – a magyar kormány ugyancsak nyitottságot mutat. 

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben
Zsidó világ
„Ha törvényeim szerint jártok...”
2024. Május 30. / 08:42

„Ha törvényeim szerint jártok...”