Heisler András: Új utakon a Mazsihisz szociális gondoskodása

2021. Április 14. / 13:54


Heisler András: Új utakon a Mazsihisz szociális gondoskodása

Európában elsőként egy, a magyar állam által létrehozott közalapítvány volt az, amelyik fontosnak tartotta, hogy a holokauszttúlélők második generációt segíteni kell. Ezek az emberek is magukban hordozzák a traumákat, a Mazsihisz ezért indított számukra támogatási programot a Mazsök segítségével támogatásával, ami egész Európában példát mutató – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Heti TV-ben.


A Heti TV Pirkadat című műsorában nyilatkozva Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta: a szervezet több területen kiveszi a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből, többek között a Szeretetkórház révén, amely vállalta, hogy oltópontként is üzemel. Ez komoly megterhelést jelent, de a kórház dolgozói, vezetése, az önkéntesek sikeresen látják el ezt a feladatot mindenki legnagyobb megelégedésére – tette hozzá.

A szociális ellátásokról beszélve az elnök kifejtette: ezt a szolgáltatást át kellett alakítani, mivel az eddigi szociális szolgáltatások nem fedték le a teljes zsidó közösséget. A Mazsihisz több programot is elindított, ezek egyike a Kéz a kézben nevet viseli, a finanszírozását pedig a Joint végzi, amely szigorú szabályok szerint biztosítja a forrásokat a programhoz, pontos elszámolást követelve. A Mazsihisz kéthavonta juthat hozzá újabb és újabb támogatásokhoz. Már a hatodik kiírás indult el, szerencsére egyre nagyobb keretösszegekkel, így ma már a korábbi 150 helyett 250 családot tudnak támogatni – fogalmazott.

Heisler András elmondta: a holokauszttúlélők ellátása az egyik legkiemelkedőbb feladat, ennek keretében a MAZS rendkívül sok szolgáltatást biztosít számukra, így el lehet mondani, hogy a túlélők helyzete konszolidált. Hozzátette: a Mazsihisz sokkal komolyabb problémát lát a második generációnál, amelynek tagjai nagyobbrészt a rendszerváltás vesztesei, ráadásul magukban hordozzák a holokauszt traumáit, ami megnehezíti a mindennapos életvitelüket. A szervezet ezért is indította el a második generációs túlélők támogatási programját a Mazsök támogatásával, ami egész Európában példát mutató – emelte ki. Leszögezte: Európában elsőként egy, a magyar állam által létrehozott közalapítvány volt az, amelyik fontosnak tartotta, hogy a második generációt segíteni kell.

Az elnök kijelentette: a pamdémiában minden konfliktust félre kell tenni a járvány legyőzése érdekében, s ebben a Mazsihisz partnert talált a magyar kormányban. A Jerusalem Postban közölt cikkében az elnök ezért emelte ki a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök által nyújtott támogatást.

(Forrás: Heti TV)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Határon túl: feltárul a pozsonyi zsidóság története
Élet + forma
A Bálint Ház nyári tábort indít
2021. Április 19. / 13:34

A Bálint Ház nyári tábort indít

Kommentek