Dr. Róna Iván: Most megtapasztalhattuk, hogy a turizmus a béke iparága

2024. Január 31. / 07:30


Dr. Róna Iván: Most megtapasztalhattuk, hogy a turizmus a béke iparága

A Dohány utcai zsinagóga-komplexum 2023-as turisztikai látogatottságáról, az október hetedike utáni helyzetről és a 2024-es kilátásokról kérdeztük dr. Róna Ivánt, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) turisztikai igazgatóját. A szakember többek között hangsúlyozta: az a fenyegetettség, ami Európában tapasztalható a zsidóság ellen, közvetve minket is érint.

– Turisztikai szezonokra lebontva általában mi jellemzi a Dohány zsinagóga komplexum látogatottságát?
– Kezdjük a holtszezonnal: a keresztény kultúrkörbe tartozó országokban karácsony előtt két nappal megáll az élet vízkeresztig, hiszen szinte mindenki szabadságon van, de ebből mi – Baruch haSem! – profitálunk. Hiszen az év végi keresztény ünnepeket sokan utazással töltik, úgyhogy ilyenkor nálunk csúcsforgalom van. Viszont ennek vízkereszt után vége, a turisták zöme elutazik, mert kezdődnek a szürke hétköznapok. Ez a holtszezon peszáchig, illetve húsvétig tart. 

Szerencse, ha korán van peszách és húsvét, mert akkor rövidebb a holtszezon. Aztán jön az előszezon időszaka, március és április hónapja, majd következik a főszezon, ami nálunk május elsejétől szeptember harmincadikáig tart, ezt követi az októberi-novemberi utószezon. 

Holtszezonban délután négyig, elő- és utószezonban délután hatig, főszezonban viszont reggeltől este nyolcig nyitva vagyunk, ami azért lényeges, mert Budapest többi főbb turisztikai látnivalója hatkor bezár. Ráadásul a múzeumok hétfőnként zárva vannak, mi pedig olyankor nyitva vagyunk, igaz, „cserébe” mi szombaton vagyunk zárva. Ebből a múzeumok jönnek ki jobban, hiszen szombatonként rengeteg a turista. Ami az utószezont illeti: a nagy őszi zsidó ünnepek idején nálunk izraeli csúcs tapasztalható, hiszen az izraeliek olyankor három hétre szabadságot vesznek ki, és sokan utaznak külföldre, így hozzánk is. Ebben az időszakban a látogatóink húsz százaléka izraeli, ami óriási arány. 

Doh_zsini_látogatók.jpg

– Milyen volt számunkra a 2023-as főszezon?
– Nagyon jó, de gyorsan hozzá kell tennem, hogy a 2019-es rekord évtől azért elmaradt.

– Miért?
– Mert 2019-ben teljes volt a spektrum, azaz jöttek európaiak, ázsiaiak és tengerentúliak. A pandémia másfél éve alatt zárva voltunk, és amikor megnyitottunk 2021 második felében, azt tapasztaltuk, hogy elkezdtek ugyan jönni az európaiak, de az európai turizmus is csak 2023-ra állt helyre. 

Ugyanakkor sem az ázsiai, sem a tengerentúli – vagyis amerikai, kanadai és ausztrál – turizmus nem jelent meg Európában, és ezt mindenki megérezte. 

Ami nem okozott meglepetést, a szakma előre megjósolta, hogy 2025-nél hamarabb nem áll helyre a teljes spektrum. Közben azonban kitört az orosz-ukrán háború, elmaradtak az oroszok és az ukránok, kivéve azokat az oroszokat, akik nem Oroszországban élnekAz orosz-ukrán háborúnak egyébként nem mi vagyunk a legnagyobb elszenvedői Magyarországon, hanem Hévíz vagy Bükfürdő, külföldön pedig Karlovy Vary, amelyek nagyon népszerűek voltak az oroszországiak körében. Az oroszokat és ukránokat képesek voltunk pótolni újabb célpontok bevonásával, valamint online marketing ráerősítéssel a már meglévő piacokon.

– Október hetedike után pedig elmaradtak az izraeliek…
– Október hetedike minket szíven ütött minden szempontból. Érzelmileg nyilvánvalóan azért, mert Izrael nekünk, magyar zsidóknak természetesen a szívügyünk, turisztikailag pedig azért, mert egyetlen nap alatt megszűnt az Izraelből ide áramló turizmus. Említettem az imént, hogy az őszi ünnepekkor nálunk milyen sok az izraeli vendég. Így volt ez 2023 őszén is, csak október hetedike óta izraeli turizmus lényegében nincs. 

Becsületből és Izrael iránt érzett szeretetünkből fakadóan nem hagytuk abba a héber nyelvű idegenvezetést, minden órában meghirdetjük, az idegenvezetőnk odaáll az izraeli zászló mellé, várva a héber nyelvű turistákat, de alig vannak, előfordul, hogy csak egy izraeli látogató van egy héber nyelvű idegenvezetésen. 

Biztató, hogy már vannak előrendelések márciusra, áprilisra, sőt az egész évre, de ezt a helyén kell kezelni, mert ha a háborús helyzet nem változik, akkor tavasszal és később sem számíthatunk izraeliekre. De most erre gondolni sem merek!

– Mennyi volt a látogatószám 2023-ban?
– Csaknem 400 ezer turistánk volt, ami szép eredmény országos összevetésben, de ennél több lett volna, ha október hetedikével nem áll le az izraeli turizmus. Mint említettem, azt nagyon megéreztük. De nemcsak az izraeliek maradtak távol a Dohány-zsinagógától, hanem azok a nem izraeli turisták is, akik féltek, félnek belépni egy zsidó intézménybe, mert esetleges merénylettől tartanak. Az ő hiányukat is jelentősen érezzük!

Doh_zsini_2024.jpg

– Milyen előrejelzéseket tud mondani az idei évre?
– Az idei év meglehetősen képlékenynek tűnik ma, hiszen még tart a két háború. Ráadásul az a fenyegetettség, ami Európában tapasztalható a zsidóság ellen, közvetve minket is érint. 

Hiszen, mint említettem, nem kevés azoknak a turistáknak a száma, akik az európai fenyegetettség miatt nálunk sem mernek zsidó létesítményekbe menni, holott minket nem ért fenyegetés

Amíg nincs béke, a potenciálisan várható látogatószámot nem fogjuk tudni elérni, szóval sajnos most a saját bőrünkön tapasztaljuk meg azt, amit a turizmust tanuló diákoknak az első órán elmondunk: a turizmus a béke iparága. Ha van béke, van turizmus, ha nincs béke, nincs turizmus sem!

Fotók: Mazsihisz.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hetiszakaszok ritmusáról
Közélet
NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”
Megemlékezések
Ma volna 75 éves Dunai Tamás színművész