A Mazsihisz-elnök Lapidnak és Ganznak: „Veletek vagyunk!”

2024. Március 06. / 10:20


A Mazsihisz-elnök Lapidnak és Ganznak: „Veletek vagyunk!”

A múlt héten Izraelben tartózkodó dr. Grósz Andor Tel-Avivban megbeszélést folytatott Jaír Lapid ellenzéki vezetővel és Beni Ganz miniszterrel, aki ellenzékiként a nemzeti egységkormány egyik tagja. Mivel a két politikus magyar származású, mindketten meg is csillogtatták magyarnyelv-tudásukat…

Jaír Lapid évtizedek óta jól ismert alakja az izraeli közéletnek, hiszen korábban újságíró volt, televíziózott, majd 2012-ben politikus lett, amivel az édesapja, a magyar Tommy Lapid egykori újságíró és igazságügyminiszter nyomdokaiba lépett. Jaír Lapid betöltötte a pénzügyminiszteri posztot, volt miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, sőt 2022-ben ideiglenes miniszterelnök is. Jelenleg egy centrista párt élén az ellenzék egyik vezére.

– Szervusz! – mondta Jaír Lapid, amikor beléptünk tel-avivi irodájába, majd a beszélgetést azzal kezdte, hogy Győr iránt érdeklődött dr. Grósz Andornál, hiszen a Mazsihisz-elnök győri származású. 

20240228_113209.jpgBalról jobbra: Jaír Lapid, dr. Grósz Andor, Ligeti András (WJC)

Lapid közvetlen, nyitott, barátságos személyiség, akinek az arcán állandó mosoly játszik, derűje akkor tűnt el, amikor azt említette: mennyire paradox, hogy a világban október hetedike óta úgy megerősödött az antiszemitizmus, mintha legalábbis Izrael erőszakolta volna ki a Hamásszal folytatott háborút. Ennek kapcsán a Mazsihisz-elnök azt mondta Lapidnak:

– Veletek vagyunk! 

Majd megemlítette, hogy Magyarországon nem engedélyezték a palesztinpárti tüntetéseket, a magyar kormány pedig következetesen kiáll Izrael mellett. 

A politikus élénken érdeklődött a magyar közélet és a magyar zsidó élet iránt. Mivel a beszélgetésen szóba került, hogy manapság Magyarországon nem kevesen vannak olyanok, akik igyekeznek tisztára mosni Horthy Miklóst a holokausztban játszott szerepét illetően, Lapid közölte: elfogadhatatlan az a szemlélet, hogy Magyarországon a holokauszt kizárólag a nácik bűne, nem lehet ignorálni, hogy a zsidók tömeges meggyilkolásában aktív szerepet játszottak a magyarok. 

A találkozó azzal zárult, hogy Jaír Lapid megígérte: nem feledkezik el Magyarország legnagyobb zsidó felekezetéről, így képviselni és támogatni fogja a Mazsihisz ügyét Izraelben.

Dr. Grósz Andor aznap folytatott megbeszélést Beni Ganz tárca nélküli miniszterrel, volt vezérkari főnökkel, aki ellenzéki vezető ugyan, de a háború idejére beült a nemzeti egységkormányba. A beszélgetés elején a politikus magyarul mondta, hogy amikor Magyarországon jár (ez utoljára tavaly ősszel volt, amikor magánemberként látogatott ide), mindig magyarul beszél, ami olyankor napról napra egyre jobban megy neki. A Mazsihisz-elnök elmondta, hogy a magyar zsidóság számára megtiszteltetés, hogy Ganz fogadta a Szövetség delegációját. 

20240228_172723.jpgBeni Ganz a Mazsihisz ajándékával, a magyar zsidóság történetéről szóló, angol nyelvű albummal

Majd kifejtette, hogy Izrael nem csupán a terroristák ellen vív háborút, a mostani harc ugyanis a civilizált világ küzdelme a barbárság erői ellen, s félő, hogy ha ma Izraelt támadja a barbárság, akkor holnap Európa, majd az egész civilizált világ következik. Ezért Ganzot is biztosította a magyar zsidóság támogatásáról és szolidaritásáról.

Ennek kapcsán Beni Ganz elmondta: hálás érte, hogy a Mazsihisz delegációja tolmácsolta felé a magyar zsidóság együttérzését, a magyar kormánynak pedig köszönet jár érte, hogy nemzetközi fórumokon blokkolja az Izrael elleni szankciókat. 

A háborúról szólva a miniszter közölte: a Gázában folyó hadművelet nem bosszú, hanem Izrael jövőjének védelme, és mindig készen kell állnunk, hogy megvédjük magunkat.A találkozó végén, a közös fotózáskor Ganz ismét magyarul beszélt:

– Ne idegesíts! – szólt oda nevetve az egyik munkatársának, majd elmagyarázta, hogy ezt még a nagymamájától tanulta, aki e mondatot meglehetősen sokszor mondta el a családban…

A Mazsihisz-elnök a holokauszt 80. évfordulója kapcsán mindkét ellenzéki politikust meghívta Magyarországra, de a látogatásokról részleteket még nem lehet tudni. 

Címlapkép: Ben Gurion elhíresült fotója Beni Ganz irodájában. Az angol felirat magyarul: Azért állok fejen, hogy a hazámat talpra állítsam. Fotók: Mazsihisz.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek