Tárlat a Horthy-rendszerben elmenekült  Müller Miklós fotóiból a Cervantes Intézetben

2024. Május 20. / 12:52


Tárlat a Horthy-rendszerben elmenekült Müller Miklós fotóiból a Cervantes Intézetben

Nicolás Muller (Müller Miklós) a szociofotográfiai iskola  tagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. A művész az 1930-as években már ismert fotós volt Magyarországon, jó barátságot ápolt Radnóti Miklóssal és Gyarmati Fannival is. A fotóiból a budapesti Cervantes Intézetben nyílik tárlat május 21-én, kedden 18 órakor.

A 43 fotográfiából álló tárlat azokat a fényképeket mutatja be, amelyeket Gonda Géza Tamás kapott az akkor 80 éves Müller Miklóstól egy orosházi kiállításmegnyitót követően, 1993-ban – áll a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.    

IM_90897_Web.jpgMüller Miklós fotója. Forrás: Cervantes Intézet

Mint írták, az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller, vagy ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós a szociofotográfiai iskola egyik meghatározó tagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Miközben a második világháború elől menekült béke és szabadság után kutatva, élete és szakmai útja szülőhazájából Franciaországba, Portugáliába, Marokkóba és Spanyolországba vitte.    

A közleményben felidézik: Nicolás Muller a második világháború kirobbanása előtt Magyarországon élt. 13 éves korában születésnapjára kapott egy fényképezőgépet. Feljegyzései szerint ettől kezdve megszállottan fényképezett, meghódítani és rögzíteni akarván a körülötte lévő emberi világot.    

A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumában köteleződött el a szociofotográfia mellett. Jó barátságot ápolt Ortutay Gyulával, Radnóti Miklóssal és Gyarmati Fannival is. Muller 1938-ban - a fasizmus előretörése és a készülő zsidótörvények miatt - már ismert fotósként emigrációba kényszerült. Fényképezőgépével kivételes tanúja volt az európai múlt egyik legmegrázóbb időszakának. 

Művészete a modern, ipari társadalom előtti - tradicionális - Spanyolországhoz kötődik. És mert világképe liberális és baloldali értékekből ötvöződött, a másik, az árnyékban élő Spanyolország felé fordította kameráját, azokra, akiket nem ért el, akikre nem sütött a hivatalos érdeklődés vagy szimpátia fénye - idézik a közleményben Anderle Ádám magyar történészt.    

A május 21-én 18 órakor kezdődő kiállítás megnyitóján Gonda Géza fotográfus és Ana Muller, Nicolás Muller lánya is részt vesz. A tárlaton megtekinthető majd az a három kötet is, amelyeket Radnóti Miklós Müller Miklósnak dedikált - olvasható a közleményben.  A tárlat július 20-ig tekinthető meg.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek