Shalom, Buda! – Várséták a budai zsidóság nyomában

2022. Május 10. / 15:37


Shalom, Buda! – Várséták a budai zsidóság nyomában

E hét péntekétől Shalom, Buda! címmel kezdődnek azok a tematikus séták, amelyek során az érdeklődők a budai Várnegyed zsidó örökségeivel, nevezetességeivel, emlékeivel ismerkedhetnek meg. Az első kulturális kirándulás május 13-án, pénteken délután 3 órakor kezdődik, és június 26-ig még további nyolc vártúrán lesz lehetőségünk részt venni.

Vajon ki volt Henel comes, Mendel Jakab, Szerencsés Imre vagy Schulhof Izsák? Hol található a budavári zsidó közösség középkori rituális fürdője, a mikve és hol lehettek a zsinagógáik? Melyek voltak a budai zsidóság fénykorai, amikor tudásukkal és szorgalmukkal hozzájárultak a város gazdasági fejlődéséhez, szellemi és kulturális gyarapodásához, és melyek voltak várbéli történetük legsötétebb pillanatai, amikor az életük is veszélybe került? – ezek a kérdések olvashatók kedvcsináló gyanánt a Budai Várséták című honlapon, ahol a most pénteken kezdődő kulturális barangolásokról olvashatnak információkat.

Mint írják: „sétánk során ezekre a kérdésekre is választ adunk, de szót ejtünk báró Hatvany Lajos híres irodalmi szalonjáról vagy a vészkorszak rettenetes időszakáról is, amikor a német hadsereg prominens tagjai, az SS és a Gestapo emberei vették birtokukba a korábbi zsidó tulajdonosoktól kisajátított várbéli épületeket. Kiderül az is, vajon mi köti össze a Zwack-, a Nákó- és a Berg-családokat Raoul Wallenberggel. Programunk végén a Középkori Zsidó Imaházban egy kicsiny, virágzó zsidó közösség jelenéről mesélünk".

Május 13-án, pénteken délután 3-tól indulás a Szent György térről, majd a túra a Táncsics Mihály u. 26. szám előtt, a Középkori Zsidó Imaház helyszínénél ér véget.

(Címlapkép: budaivarsetak.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Csak semmi córesz! – elindult a Mazsihisz podcast