Címkék

Kultúra

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:13

Kornai Jánosra emlékezik a Mazsike a Budapest150 keretében

„A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar" címmel a világhírű közgazdász életútját eleveníti fel a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kultúrsétája jövő vasárnap, március 26-án. Találkozó az id. Antall József rakparton lévő József Attila szobornál, az Országház épületének déli oldalán délelőtt 10 órakor. Az esemény a Budapest150 ünnepségsorozat részeként valósul meg.

Megemlékezések / 2023. Március 09. / 07:55

Gyász: elhunyt Hajim Topol, a legendás Tevje

– Izraelben 87 éves korában elhunyt Hajim Topol, Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere – jelentette ma az izraeli média. Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, a Golden Globe-díjat kétszer is megkapta, emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is. Fakadjon áldás emlékéből!

Zsidó világ / 2023. Március 06. / 11:49

Purim 1923-ban: „Csapjunk ma este egy kis dáridót!”

„A zsidó ajkra én mosolyt lopok, s felderítem a fáradt homlokot. Sokat szenvedtek? Sokat sírtatok? Mondjátok el... hiszen most itt vagyok!” Szabolcsi Lajos Purim című, száz évvel ezelőtt közölt bábjátékának sorait idézzük a ma este beköszöntő vidám ünnep alkalmából. Jó mulatást és örömteli purimot minden kedves hittestvérünknek!

Kultúra / 2023. Március 03. / 07:32

Borgula András: A zsidóságunkon dolgozni kell

– Független művész-színház vagyunk, nálunk a zsidóság mint tematika és mint nézőpont jelenik meg. Minden kisebbségnek vagy népnek, közösségnek megvannak a saját traumái, nekünk is megvannak a magunkéi, s ezek specifikusan zsidó traumák. Ráadásul úgy gondolom, hogy ez a specifikus zsidó nézőpont tanulható és fejleszthető – mondja Borgula András, a Gólem Színház vezetője. INTERJÚ

Hírek, lapszemle / 2023. Február 23. / 13:21

Egy idén 100 éves sláger, avagy „Connie Francis titkos zsidó története"

„Százados szuper szám" címmel írt remek összefoglalót Connie Francis amerikai énekesnő életéről és munkásságáról Hegyi Iván a Népszava múlt hétvégi Szép Szó mellékletében. Aki nem tudta eddig, Connie Francis nemcsak csodálatos énekesnő, de igazi nyelvzseni is: tizenöt nyelven beszél! Ami pedig a zsidóságot illeti, kiadott egy albumot, amelyen a legkedvesebb jiddis és zsidó dalait énekli, köztük a jiddise mámét...

Zsidó világ / 2023. Február 22. / 14:01

Elindult a Jiddis-hét, avagy mit adtak Izraelnek az askenáz zsidók?

Színvonalas programokkal várja a közönséget a „Yiddish-week 2023: Izrael askenáz öröksége” című rendezvénysorozat a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezésében. Tegnap este Zima András rendkívül érdekes előadásán jártunk, amely a „pólisiaknak” hívott, társadalmi státuszuk szerint az alsóbb, szegényebb osztályokhoz tartozó zsidókról szólt.

Zsidó világ / 2023. Február 15. / 12:35

Új Élet: A Sirim kórus dalai túljutottak a Lauder falain

Bíró Eszter énekesnő és Rév Kata judaisztika-héber tanár vezetésével a budapesti Lauder iskolában működő Sirim gyermekkórus rendkívüli munkát végez. Födő Sándor hangszerelésében különleges, korszerű formában dolgoznak fel és tesznek szabadon elérhetővé zsidó liturgikus dalokat, izraeli műveket, jiddis és ladino nyelvű énekeket. Az Új Életből ajánljuk a Bíró Eszterrel és Rév Katával készült beszélgetést.

Kultúra / 2023. Február 13. / 18:24

Magyarországra jön az izraeli táncművészet „nagykövete": a Vertigo Dance Company

Hazánkban rendezik meg a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiát április elseje és július elseje között, a kezdeményezéshez a Nemzeti Táncszínház is csatlakozik. A táncszínház közleményéből kiderül: a kortárs táncvilág társulatai közül a rangos eseményre meghívták az izraeli táncművészet „nagykövetét", a Vertigo Dance Company nevű társulatot is.

Kultúra / 2023. Február 06. / 09:20

Ludwig Múzeum: Művészet a Soá után

– A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum – mondta sajtótájékoztatóján Fabényi Julia igazgató. Boris Lurie és Wolf Vostell konfrontatív művészete Magyarországon először a Ludwigban lesz együtt látható Művészet a Soá után címmel.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 05. / 18:32

Izrael: Kivizsgálják, törvényesen adtak-e vissza lopott műkincseket palesztinoknak

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – írja az MTI a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportálra hivatkozva.

Kultúra / 2023. Január 30. / 12:34

Saly Noémi előadása és könyvbemutatója a Frankel-zsinagógában

A budapesti Frankel-zsinagóga Micve Klubjában a Nyitott Baráti Kör szervezésében Saly Noémi irodalomtörténész és Budapest-történész előadását és könyvbemutatóját rendezik meg február elsején, szerdán 18 órától. Az eseményen a szerző Törzskávéházamból zenés kávéházba című, az Osiris Kiadó gondozásában megjelent művét mutatják be.

Kultúra / 2023. Január 27. / 13:20

A hét műtárgya: A pesti gettó térképe

– A pesti gettó néhány hónapos fennállása, novembertől januárig, lehetővé tette, hogy viszonylag tartós életmódra kelljen berendezkedni, „intézményeket” teremtett, de volt esélye lakóinak, hogy élve, önszántukból távozhassanak egyszer innen, a gettó élete jórészt egybeesett Budapest ostromának napjaival – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.