Címkék

Kultúra

Zsidó világ / 2024. Április 17. / 11:56

Megjelent Nádas Pál: Magyar és magyar zsidó történelem című könyve

– Sokszereplős kollektív emlékezetforrást (zuhatagot) vehetünk kézbe Nádas Pál roppant kutatómunkájának köszönhetően, amelyben több szálon és műfajban testesül meg a magyar és a magyar zsidó nép „kivirágzásának” és „kiszántásának” a „hosszú”, társadalmi-politikai rendszerekben bővelkedő 20. századot átfogó elbeszélése – olvasható a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő Kiadó gondozásában megjelent mű ajánlójában.

Kultúra / 2024. Április 11. / 13:32

Ma 60 éve tartották meg először a magyar költészet napját

Az 1905. április 11-én született József Attilára emlékezve Magyarországon ez a nap 1964 óta hivatalosan a magyar költészet napja. Mivel ma éppen 60 éve ennek a gyönyörű ünnepnek, olvasóink figyelmébe igazi verskülönlegességet ajánlunk. Jó olvasást!

Kultúra / 2024. Április 05. / 12:41

A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben

– Jiddis és ladino dalokat, magyar nótát, klezmer feldolgozásokat és héber dalokat, imákat is előadott a Sabbathsong Klezmer Band az elmúlt heti koncertjein Izraelben – írja az Izraelinfo.com portál. A jegyek hamar elfogytak, a programjaik telt házasak voltak.

Kultúra / 2024. Április 03. / 12:10

Ma este a Dohány zsinagógában: szívből jövő könyörgés a szabadságért

Bizonyára készülnek már az emlékezet évének nyitórendezvényére ma este 7 órától a Dohány utcai zsinagógában, ahol Rost Andrea világhírű operaénekesnő előadásában többek között felhangzik majd a „Lascia ch'io pianga" című Händel-mű. E szerzemény történetéről lesz szó az alábbiakban, hogy mindezek ismeretében még jobban át tudjuk adni magunkat a kivételesnek ígérkező zenei élménynek.

Ünnepek / 2024. Március 22. / 13:07

Mindennek ideje van – Elstartolt a PurimFeszt 

Aki eljött a Biblia Show című koncertre tegnap este a Rumbach-zsinagógába, az nemcsak a művésznő kivételesen míves és kifejező hangjában gyönyörködhetett, hanem a zsinagóga terét csodálatosan betöltő zenekari hangzásban is. Remekül indult a PurimFeszt!

Kultúra / 2024. Március 19. / 11:37

Biblia Show, avagy meghívás Kováts Kriszta szépséges világába

Nem mindennapi élményben lesz részük azoknak, akik Kováts Kriszta színésznő-énekesnő koncertjén részt vesznek a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában ezen a héten csütörtökön este. A Biblia Show című műsor a Szentírás mindannyiunk által ismert történeteit villantja fel Wolf Péter zenéjére és Fábri Péter dalszövegeire.

Kultúra / 2024. Március 18. / 11:56

2B Galéria: A halállal kapcsolatban

Zájin Ádár alkalmából – amikor megemlékezünk az elmúlt évben elhunyt halottainkról – ajánljuk figyelmükbe a budapesti 2B Galéria „A halállal kapcsolatban" című tárlatát. Annál is inkább, mert a kiállítás már csak ezen a héten péntekig tekinthető meg.

Kultúra / 2024. Március 18. / 11:40

Pro Arte Erzsébetvárosért-díjas a Sabbathsong Klezmer Band – gratulálunk!

A kerület művészeti értékeinek gyarapításában, hazai és külhoni megismertetésében elévülhetetlen érdemeket szerző Sabbatshong Klezmer Band a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Pro Arte Erzsébetváros-díjat vehetett át. Szívből gratulálunk a zsidó kulturális értékeket magas színvonalon tolmácsoló, több mint negyedszázados zenekarnak!

Kultúra / 2024. Március 11. / 10:56

Különleges tárlatokkal tiszteleg André Kertész előtt a Magyar Nemzeti Múzeum

Eddig sosem látott képek is szerepelnek azokon a kiállításokon, amelyeken André Kertész (eredeti nevén Kohn Andor) munkássága előtt tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum. A világhírűvé lett fotóművész 130 éve, 1894-ben született Kohn Lipót és Hoffmann Ernesztina gyermekeként Budapesten, és New York-ban hunyt el 1985-ben.

Kultúra / 2024. Március 07. / 14:35

Hadar Galron izraeli szerző Mikve című sikerdarabja Magyarországon

Widder Kristóf rendező viszi színpadra a szombathelyi Weöres Sándor Színházban Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró 2004-es, Mikve című darabjét, amely sok humorral fűszerezett, megrendítően szép történet női sorsokról. A bemutató április 19-én lesz.

Kultúra / 2024. Február 19. / 12:07

Ma ünnepli 98. születésnapját Kurtág György világhírű zeneszerző

Lugoson 1926. február 19-én született meg Kurtág Zoltán és Weiszberger Blanka gyermeként Kurtág György, aki meghatározó, jelentős hatást gyakorolt a XX. századi komolyzenére, és a klasszikus zeneművek előadására a világhírűvé lett tanítványai (Kocsis Zoltán, Schiff András) révén. Zeneszerzői életműve alapján kijelenthető: a kortárs klasszikus zene az ő munkássága nélkül elképzelhetetlen. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig!

Kultúra / 2024. Február 15. / 21:15

Akit keresnek: Jesua, avagy megjelent Nógrádi Gábor író 50. kötete

A népszerű író ötvenedik kötete történelmi regény, amely a kétezer évvel ezelőtti Közel-Kelet világába röpíti vissza az olvasót. A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv a napokban került a boltokba, reméljük, olyan sikeres lesz, mint Nógrádi Gábor más művei. A szerzőnek szívből gratulálunk hozzá, hogy a számát tekintve „aranydiplomát" érő, új kötettel gazdagította a kortárs magyar irodalmat.