Címkék

Kultúra

Kultúra / 2024. Július 11. / 19:01

Magyar menyasszony – A fátyol mögött

„A kiállítás sokkal több, mint aminek látszik. A tüll és a fehér csipke mögött megannyi családtörténet, egyéni sorstragédia és felcsillanó boldog pillanat húzódik, érdemes hát belesni a fátyol mögé" – Zucker-Kertész Lilla írása a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, Magyar Menyasszony című kiállításról.

Kultúra / 2024. Július 05. / 10:00

Zsidó Kulturális Fesztivál: Már kaphatók a jegyek a Dohány-zsinagógába

Ha nem akarnak lemaradni Dés László, Illényi Katica, Kern András, Rhoda Scott, valamint a Budapest Klezmer Band és a Swing à la Django koncertjeiről, akkor biztosítsák be a helyüket jó előre! Hiszen elindult a jegyértékesítés az idei Zsidó Kulturális Fesztiválnak a Dohány utcai zsinagógában tervezett programjaira.

Izrael / 2024. Július 04. / 21:29

Izrael: Idén magyarok is megkapják a rangos Wolf-díjat

A százezer dollárral járó Wolf-díjat évente ítélik oda a matematika, az orvostudomány, a fizika, a mezőgazdaság és a zene területén. Idén Kurtág György zeneszerző és Roska Botond neurobiológus is megkapja az elismerést.

Kultúra / 2024. Június 24. / 13:37

Hangversenyt ad az OR-ZSE Goldmark Kórusa a Hegedűs-zsinagógában

Zsidó liturgiai és népzenei műveket ad elő az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Ádám Mária által vezetett Goldmark Kórusa a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában június 30-án, vasárnap délután 4 órától. A belépés díjtalan!

Megemlékezések / 2024. Június 19. / 11:47

Ma öt éve halt meg Horváth Ádám rendező

Az MTVA M5 Kulturális csatornája 2019. június 19-én műsorváltozást jelentett be, ugyanis azon a napon hunyt el a magyar televíziózás történetének egyik legjelentősebb alkotója: Horváth Ádám. A tévénézők körében hatalmas népszerűségnek örvendő, számos állami díjjal kitüntetett rendező olyan magyar zsidó családból származott, amelynek – hozzá hasonlóan – nem is egy tagja örökre beírta magát a magyar kultúra történetébe.

Kultúra / 2024. Június 19. / 09:27

Sabbathsong: „Több, mint klezmer a Múzeumok Éjszakáján"

Mivel az idei Múzeumok Éjszakáján a Dohány utcai zsinagógánál és a zsidó múzeumban a programok nem sokkal 22 óra előtt kezdődnek, ajánljuk figyelmükbe a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét június 22-én, szombaton este fél 9-től. Az ELTE könyvtárának dísztermében tartandó rendezvényen a „Gólpassz” tematikához kapcsolódóan Szenes Hanna Football című verse is elhangzik majd.

Kultúra / 2024. Május 27. / 13:10

Tíz elveszett lélek, avagy dráma, tánc és pszichológia egy színpadon

„Hetven perces történelmi, érzékenyítő, táncszínházi előadás a veszteségről és az emberi viszonyokról. Táncművészet, történelmi edukáció, érzékenyítés” – olvasható az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes Tízen voltunk – Hogyan vész el tíz lélek című előadásának leírásában. Páros interjúnk a produkció énekesével-hangmesterével, Fundák-Kaszai Lilivel, valamint Fundák Kristóffal, az előadás rendezőjével-koreográfusával.

Zsidó világ / 2024. Május 24. / 10:49

Izrael 76: Jom Háácmáut a Szent István parkban Európa leghosszabb sárga szalagjával

Jó előre szólunk, hogy tegyék szabaddá a jövő vasárnapjukat, hogy június 2-án együtt ünnepelhessük meg a modern Izrael megalapításának 76. évfordulóját! Jom Háácmáut alkalmából a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ családi és kulturális napot szervez a budapesti Szent István parkban több mint negyven kitelepülő szervezet közreműködésével. A részletekről Ledniczky Lívia, a MERKAZ vezetője tájékoztatta honlapunkat.

Kultúra / 2024. Május 19. / 10:49

Magyarok egy Auschwitzba deportált család drámájának megfilmesítésében

Az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című, egész estés animációs film munkálataiban részt vett a Kecskemétfilm Kft. is. Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült, a film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző, Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő Jean-Louis Trintignant. A művet a 77. Cannes-i Filmfesztiválon mutatják be május 24-én.

Kultúra / 2024. Május 12. / 08:38

Eurovízió: Eden Golan ötödik lett, de nekünk így is ő a győztes

Izrael-ellenes hangulat uralta a svédországi Malmöben megrendezett 68. Eurovíziós Dalfesztivált, ám az izraeli zászlóval fellépő Eden Golan mindenkinek az értésére adta, hogy a zsidókat nem lehet megtörni. A közönségtől a második legtöbb szavazatot kapta (323-at), míg a 11 tagból álló zsűritől 52 pontot kapott, így az ötödik helyen végzett. A mi szemünkben azonban ő nyert, hiszen nagyszerűen énekelt és szívszorító elszántsággal képviselte Izraelt.

Zsidó világ / 2024. Május 07. / 11:08

Holokauszt-konferencia és Zsidó Kulturális Napok Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületével közösen ezen a hétvégén, május 9-12 között rendezi meg Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját. A Zsidó Kulturális Napok és a III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál nyitóprogramja csütörtökön este lesz.

Zsidó világ / 2024. Április 17. / 11:56

Megjelent Nádas Pál: Magyar és magyar zsidó történelem című könyve

– Sokszereplős kollektív emlékezetforrást (zuhatagot) vehetünk kézbe Nádas Pál roppant kutatómunkájának köszönhetően, amelyben több szálon és műfajban testesül meg a magyar és a magyar zsidó nép „kivirágzásának” és „kiszántásának” a „hosszú”, társadalmi-politikai rendszerekben bővelkedő 20. századot átfogó elbeszélése – olvasható a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő Kiadó gondozásában megjelent mű ajánlójában.