Nemzetiségi színházak találkozója az erdélyi Gyergyószentmiklóson

2019. Október 07. / 12:41


Nemzetiségi színházak találkozója az erdélyi Gyergyószentmiklóson

Szerző: Kácsor Zsolt

Magyarok, németek, zsidók, romák kaptak meghívást az idei Nemzetiségi Színházi Kollokviumra, amelyet Gyergyószentmiklóson rendez meg a Figura Stúdió Színház és Figura Társaság október 11-20. között. A nemzetiségek és kisebbségek színházi fesztiválján részt vesznek az 1948-ban alapított bukaresti Állami Zsidó Színház (Teatrul Evreiesc de Stat) művészei is.  


Tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Figura Stúdió Színház és Figura Társaság a Nemzetiségi Színházi Kollokvium nevű színházi fesztivált, amelyre tizennégy különböző városból érkeznek kisebbségi társulatok összesen húsz előadással. Az október 11-én kezdődő, tíz napos rendezvényen a színházi előadásokon kívül lesznek kiállítások, filmvetítéssek, műhelyfoglalkozások, felolvasószínházi produkciók, könyvbemutatóval és könyvvásárok is. 

Fellép az Aradi Kamaraszínház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, a szintén bukaresti Giuvlipen roma színházi társulat, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, az ugyancsak marosvásárhelyi Yorick Stúdió és 3G Színház, a nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozata, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és az M Studio, a Temesvári Állami Német Színház, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum, és a szerbiai Újvidéki Színház.

Yom-Kippur.jpgAz Állami Zsidó Színház Jom Kippur című előadásának plakátja

Az Állami Zsidó Színházat (Teatrul Evreiesc de Stat – TES) Bukarestben hozták létre kormányhatározattal 1948-ban, s olyan nagy színészek dolgoztak ott a kezdetektől, mint Samuel Fischer, Seidy Glük, Dina és Lia König, Sevilla Pastor, Benno Popliker,  Mano Rippel és Mauriciu Sekler. ATES első előadása Solem Alechem: A főnyeremény című darabja volt, a társulat azóta több száz bemutatót tartott. 

Az egyetemes drámairodalom jelentős művei mellett folyamtosan műsoron tartja a klasszikus és kortárs zsidó drámairodalom alkotásait, így Alechem, Ansky, Gordin, H. Leivik darabjait. Isaac Bashevis Singertől színpadra vitték a Bolond Gimpelt és a Lublini mágust, bemutatták románul író zsidó írók –  Aurel Baranga, Alexandru Mirodan, Mihail Sebastian, Alexandru Sever, Dumitru Solomon és mások – darabjait. 

(Címlapképünkön az Állami Zsidó Színház nézőtere látható.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Temetőtakarítás Kecskeméten
2024. Május 02. / 15:12

Temetőtakarítás Kecskeméten