Kántorkoncert a Hunyadin - Friedmann Miklós főkántorra emlékezünk

2023. November 21. / 12:06


Kántorkoncert a Hunyadin - Friedmann Miklós főkántorra emlékezünk

Friedmann Miklós néhai főkántor tiszteletére rendeznek emlékkoncertet 2023. november 26-án, vasárnap délután 4 órakor a Hunyadi téri zsinagógában. A terézvárosi Ohel Ábrahám zsinagóga közösség ezzel a nagyszabású koncerttel kívánja kifejezni tiszteletét, és a Friedmann Miklós által oly nagy becsben tartott dallamokkal feleleveníteni a néhai főkántor emlékét.

Az eseményen fellépnek: Zucker Immánuel főkántor, Budai Miklós, Rudas Dániel és Klavanszkij Anatoly kántorok, valamint Dési Tamás kántorhallgató. Közreműködik Neumark Zoltán zongoraművész. Az est házigazdája Fináli Gábor rabbi.

fridemann-cimlap.png

Friedmann Miklós 1957-ben lett a Hunyadi téri körzet kántora. Ózdon született 1917-ben, a putnoki jesivában tanult és szerzett magas fokú vallási felkészültséget. Sok más ismeret mellett nagyszerűen elsajátította a tóraolvasás és a sófárfúvás tudományát. Mindezen tudáshoz hozzájárult kellemes tenorhangja és a hivatás iránti szeretete. A sábeszi zmireszeket az általa hozott melódiákkal ismerték és szerették meg a Hunyadi téri, majd később a Páva utcai körzet hívei. Otthona tele volt Rosenblatt és Kussewitzky lemezeivel. Fiának, Sanyinak is gyerekkorában mindig a Szól a kakas már”-t énekelte.

Mélységesen tisztelte és nagyra értékelte Ábrahámsohn Manót, és az egyik legjobb kántornak tartotta Lóránd Mártont, akihez szoros baráti szálak is fűzték. A Páva utcában Domán Ernő főrabbi mellett működött. Domán bácsi elismerését nem volt könnyű kivívni, nála tudni kellett.

Amikor Friedmann Miklós visszavonult állandó kántori teendőitől, éveken át Berlinben funkcionált a nagyünnepeken, majd elnökként is áldozatos munkával építette tovább szeretett körzete hitéletét.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Radnóti főrabbi: Miért volt  sportellenes a zsidóság?
Élet + forma
A magyar fociról zsidó szemszögből
2024. Június 24. / 17:35

A magyar fociról zsidó szemszögből