Európai „programtérben” a Dohány utcai zsinagóga

2020. December 22. / 09:01


Európai „programtérben” a Dohány utcai zsinagóga

Egy európai uniós pályázat révén a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga komplexum és Szentendre városa Pest megyei általános iskolások számára rendez online vetélkedőből, helyszínbejárásokból és koncertekből álló programsorozatot. A szervezőket többek között az fűzi össze, hogy mindannyian elnyerték az Európai Örökség címet.


Általános iskolásoknak szóló kulturális program kezdődik a Zeneakadémia vezetésével, amelynek keretében egy európai uniós pályázat jóvoltából közösen rendez online vetélkedőből, helyszínbejárásokból és koncertekből álló programot a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga komplexum és Szentendre városa.

Az Európai Örökség címmel (EHL) rendelkező intézmények, létesítmények, városok együttműködésére az Európai Bizottság és az Európa Tanács hirdetett pályázatot, amelyen sikeresen szerepelt programtervével Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Az együttműködésben a Zeneakadémia a projektvezető. 

Az általános iskolák felső tagozatosainak szóló, három fordulóból álló csoportos vetélkedő Fedezd fel az örökséged! címmel. Témája a 19. század, a nemzetállamok kialakulásának kora, ezen belül a három helyszín története és jelentősége az adott történelmi időszakban. 

A diákcsoportok háromnapos programon vesznek részt, amelyen lehetőségük nyílik felfedezni a Zeneakadémia főépületét, a Liszt Ferenc Emlékmúzeumot, a Dohány utcai Zsinagógát, valamint Szentendre belvárosának legkiemelkedőbb pontjait. A felfedezést külön e célra fejlesztett telefonos alkalmazás segíti. A gyermekek a három helyszínen részt vehetnek olyan koncerteken, amelyek műsorán a legfontosabb európai zeneszerzők darabjai szerepelnek.

Az uniós kezdeményezés célja, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését Európa kulturális öröksége iránt, és erősítsék a közös európai térhez tartozás érzését. További cél az európai örökséggel foglalkozó közösségek népszerűsítése, elősegítve az együttműködéseket, a nemzeti és regionális sokszínűség ápolását és a kultúrák közötti párbeszédet.
mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Binjomin rabbi: Négy szabály a helyes beszédért
Kultúra
A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben
2024. Április 05. / 12:41

A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben