Hozzávalók

  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 fej zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 szem szegfűszeg
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kg csirkeszárny
  • 8-10 szem fekete bors
  • 1-2 szárított babérlevél
  • 1 csupor friss kakukkfű

Elkészítés

  1. A sárgarépát mielőtt nagyobb darabokra felvágnám vagy meghámozom, vagy ha lusta vagyok, akkor csak gondosan megcsutakolom egy strapabíró körömkefével. A zeller tisztításánál nincs kegyelem, ahhoz kés kell, aztán ezt is felvagdosom néhány darabba. A hagymáról lehántom a héját és beleszurkálom a szegfűszegeket, a fokhagymagerezdek héjával meg könnyedén elbánok. Az összes zöldséget beleteszem egy nagy lábosba és repülhetnek hozzájuk a megmosott csirkeszárnyak is.
  2. Következnek a fűszerek: beleszórom a lábosba a borsszemeket, a babérleveleket és a csokorba kötött kakukkfuágakat.
  3. A levest felforralom, aztán ha már forr, lejjebb veszem a tüzet és csöndes forrásban tartom kb. 1 órán át. Néha-néha leszedem a levesről a habot, de nem csinálok belőle különösebben nagy faksznit, mert teljesen felesleges. Ha letelt az egy óra és már minden hozzávaló beleadta ízvilágából azt, amit csak tudott, akkor leveszem a tűzről a levest és hagyom, hogy kihűljön. Végül fogok egy szűrőt és átszűröm rajta a mélysárga, illatos levet. Ilyenkor Fáni kutyám már ott áll mellettem, mert tudja, hogy a főtt répából, zellerből és csirkeszárnyból ő is kap kicsit. Mély meggyőződése, hogy ez neki jár. Én meg tudom a dolgom, adok.