A hét műtárgya: egy 1917-es zászló, avagy le a cári alkotmánnyal!

2021. November 05. / 13:57


A hét műtárgya: egy 1917-es zászló, avagy le a cári alkotmánnyal!

„Le a cári alkotmánnyal, éljen a demokratikus köztársaság!” – olvasható jiddis nyelven azon az 1917-es zászlón, amelyet a pesti zsidó közösség vezetői vásároltak meg a lengyel–litván szociáldemokratáktól. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinját ajánljuk.


Azt olvassuk a tárgyleírásban, hogy „a pesti zsidó közösség vezetői – kezdeti fenntartásaik ellenére – felismerték az új eszmék társadalmi jelenlétét". Erre emlékeztet, hogy 1917-ben megvásárolták a lengyel–litván szociáldemokratáknak az 1917-es orosz polgári demokratikus forradalomban lobogtatott zászlaját. Az egyszerű, jiddis szöveggel festett zászló szövege: „Le a cári alkotmánnyal, éljen a demokratikus köztársaság!” – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinja. 

zászló.jpg

„Az említett jiddis szocialista mozgalom kulturálisan mélységesen kötődött Kelet-Európához, tehát anticionista volt, hitt a cionisták által megvetett jiddisben, univerzalista volt, de elutasította az asszimilációt, akárcsak a vallásosságot. A polgári-demokratikus forradalmat támogatták, a bolsevikot nem. Híveik eltűntek, elmenekültek vagy betagozódtak. A jiddis szocializmus szelleme aztán Amerikában élt tovább, például a máig is működő újság, a THE FORWARD szellemében. És egy darabja ennek a múltnak – a februári forradalom bundista zászlaja – melyet a pesti zsidó közösség a múzeuma részére vásárolt meg, itt maradt meg, jóval közelebb egykori szülőföldjéhez" – írja a magazin.

A tárgy adatlapja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében IDE KATTINTVA tekinthető meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek