A „Csodagyerek” Lahav Shani első szezonja

2021. Augusztus 31. / 11:46


A „Csodagyerek” Lahav Shani első szezonja

Az első évadját nyitja szeptemberben az Izraeli Filharmonikus Zenekar Lahav Shani vezetésével. Zubin Mehta félévszázadon keresztül vezette a világhírű zenekart. Távozásakor komoly meglepetést okozva, a 30 éves zongoraművész-karmester Lahav Shani került a Filharmonikusok élére. Silló Sándor írása Izraelből.

A „csodagyerek” – ahogy az izraeli sajtó nevezi – első évadja a 2020-2021 lett volna, de a bemutatkozó szezonját elvitte a korona. Lahav Shani még meg sem született, amikor Zubin Mehta 1969 -ben csatlakozott az Izraeli Filharmonikusokhoz. Most eljött az idő, hogy a tanítvány a mentora helyére lépjen, és ő celebrálja az Izraeli Filharmonikus Zenekar új évadját.

Lahav Shani kinevezése inkább csak a kívülállóknak okozott meglepetést. Miután Mehta bejelentette visszavonulását, a muzsikusok szavazást tartottak, és túlnyomórészt Shanit - barátjukat és kollégájukat - választották a következő direktornak. „Lahav megszemélyesíti minden reményünket és mindent, amit az IPO zenei igazgatójától elvérhatunk: Egy zenész családból származó rendkívül tehetséges izraeli művész, aki közöttünk, velünk nőtt fel. Ha valaki ezeket beütné a Google –ban, őt kapnánk." – nyilatkozták a zenésztársak. „Sok barátom van a zenekarban, akikkel együtt nőttünk fel Tel Avivban, Némelyikükkel már gyerekkorunkban együtt zenéltünk. Néhány muzsikus pedig a tanárom volt, amikor elkezdtem a tel-avivi akadémiát. Ez egy nagyon különleges kapcsolat.” – mondta erről az új direktor.

Szakmai tudását, művészi rangját nem lehetett megkérdőjelezni. Zongoraművészként indult és 18 évesen már vendégszólistaként játszott az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, Zubin Mehta meghívására. A mester bátorítására vette az útját a karmesteri dobogó felé. Három évvel később 2010-ben, már Mehta segédkarmestere volt a zenekar turnéján, 2013-ban pedig már karmesterként debütálhatott az IPO tel avivi szezonnyitó koncertjén. Még abban az évben Shani megnyerte a Gustav Mahler Nemzetközi Karmesterversenyt. A másik mentora sem volt kisebb legenda, mint Metha: Daniel Barenboim. Shani 2015 májusában vezényelte először a Bécsi Szimfónikus Zenekart. 2015 novemberében debütált a Bécsi Filharmonikusoknál is karmesterként és zongoristaként. 2016 júniusában lépett fel először a Rotterdami Filharmonikus Zenekarral vendégkarnagyként és zongora-szólistaként is. Ezen egyetlen koncert alapján az RPhO zenészei 2016 augusztusában egyhangúlag Shanit választották a zenekar következő vezető-karmesterének. Gyakran vendégszerepel szerte a világon, beleértve az Izraeli Filharmonikusokkal való rendszeres fellépéseket is. Jelenleg a Bécsi Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere és a Rotterdami Filharmonikus Zenekar vezető-karmestere. 2020 óta pedig az Izraeli Filharmonikus Zenekar igazgatója is.

Nem lesz könnyű dolga egy élő legenda után helytállni ezen a poszton, de Shani minden erejével tudásával, tehetségével szolgálni akarja ezt az intézményt, amit nemzeti kincsnek nevez, és persze legszűkebb pátriájának is.

Az első „élő” évadját máris egy szokatlan gesztussal indította, egy fantasztikus videóval, amire mindenki felkapta a fejét. Ez a felütés a jövőnek szól! Ez a program-hirdetés azt üzeni, hogy nem csak a zenekarban történt generáció váltás, de az új vezető a nézőtéren szívesen látná a fiatalokat is.

A törzsközönséget, a zenekar hűséges bérleteseit egy nyílt levélben szólította meg: „Egy olyan országban, ahol a rutin szó szinte értelmetlen, a valóság naponta változik, és az élet minden területén sok a bizonytalanság, az Izraeli Filharmonikusok és én is különösen büszkék vagyunk hűséges előfizetőinkre. Rólatok nem szabad megfeledkeznünk! A járvány idején is muzsikáltunk, főleg internetes közvetítésekben, felvételeken, de most, amikor visszatértünk a normális kerékvágásba, nagy örömmel láttuk, hogy a zenekar és a közönség közötti különleges kapcsolat erősebb, mint valaha, és örömmel mesélünk nektek a következő szezonról.”

Az idei program sokszínű lesz, a népszerű és újszerű kombinációja. Lesznek közkedvelt művekre épülő koncertek, és lesz néhány izgalmas újdonság. Lesz olyan program is. amely ötvözi a kettőt. Az első ilyen páldául a Tavaszi Áldozat Sztravinszkij híres balettje, egy műsorban az izraeli Noam Sheriff művével. Az ő korai darabjain érezni Sztravinszkij hatását, és ő volt az első izraeli zeneszerző, aki a Heichal Hatarbutban is fellépett.

Lesznek rendhagyó estek is, az első szeptemberben amikor Ester Rada izraeli-etióp jazz-énekesnő lép fel a Filharmonikusokkal egy koncert erejéig, amely a nagy jazz-dívák előtt tiszteleg.

Novemberben a zenekar először osztja majd meg a színpadot a Charles Bronfman Auditoriumban a szomszéddal, a Habima Színházzal: Prokofjev Rómeó és Júlia című művének különleges változatát mutatják be a színház művészeivel közösen. A következő kaland: táncosok és zenészek egy szinpadon. Ohad Fishof és Noa Zuk új koreográfiája Bartók a Csodálatos mandarin című művére. Még egy újítás ebben a szezonban: a kamarazenei sorozatban a direktor zongoraművészeként csatlakozik majd a zenekar muzsikusaihoz.

Lahav Shani debütáló szezonja zeneigazgatóként egyben az Izraeli Filharmonikus Zenekar 85. évadja is. A karmesterek és szólisták listája igazi sztárparádé: Joshua Bell, Daniil Trifonov, Christoph Eschenbach, Pinchas Zukerman, Leonidas Kavakos, Vasily Petrenko, Ilan Volkov, Omer Meir Wellber, Gianandrea Noseda, Tabea Zimmermann, Philippe Jordan, valamint az idei szezon rezidens művésze, Yefim Bronfman és még sokan mások.

A végére hagytam a legfantasztikusabb meglepetést: A legenda, Zubin Mehta visszatér Tel Avivba, Puccini Toscáját vezényeli majd!

Kapcsolódó írásaink:
Az Izraeli Szimfonikus Zenekar rövid története
A száműzöttek szimfóniája – magyar szólamok

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek