Csák János: nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok

2023. Szeptember 11. / 12:48


Csák János: nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok

Nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok, hiszen mintegy háromszázezer magyar származású izraeli lakik Izraelben, és nagyon sok magyar utazik a közel-keleti országba turistaként, zarándokként vagy rokonlátogatóba – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap telefonon az MTI-nek, miután együttműködési lehetőségekről tárgyalt Izraelben.

Csák János kétnapos látogatást tett Tel-Avivban és Jeruzsálemben.

Az első találkozó Miki Zohár kulturális miniszterrel volt, akivel – „építve a hosszú évszázadokra visszanyúló magyar-zsidó történelemre” – meghatároztak néhány lehetőséget – nyilatkozta a magyar tárcavezető.

A tárgyalások kiterjedtek a kulturális, valamint a tudományos - egyetemi és kutatóintézeti – kapcsolatokra”

„Nagyon barátságos fogadtatásban részesültem, és több új projektben sikerült megállapodnunk” - mondta Csák János.

A miniszter ellátogatott a Weizmann Intézetbe, amely a Magyar Kutatási Hálózat partnerintézménye. A Weizmann Intézetnek - amely „az egyik legsikeresebb kutatóintézeti hálózat a világon” – már most is vannak kapcsolatai különböző magyar kutatóműhelyekkel, ezek bővítéséről tárgyaltak - közölte Csák János. Megjegyezte: a találkozón jelen volt Gulyás Balázs professzor, a Magyar Kutatási Hálózat vezetője is.

Csák János tájékoztatása szerint ezt követően Jeruzsálemben a Ferences Kusztódia vezetőivel arról beszélgettek, hogy a magyar kormány tevékenysége a Közel-Keleten, illetve az egész világon a bajban lévő keresztény közösségek megsegítésére miként lehetne célzottabb, még hatékonyabb.

„Nagyon megható volt, hogy bárhol, ahol a keresztény közösségek vezetőivel találkoztam, hálájukat fejezték ki azért, amit a magyar kormány tesz a bajban lévő közösségekért a Közel-Keleten, illetve Afrikában” – mondta a miniszter. (MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek