Címkék

Diplomácia

Izrael / 2023. Március 03. / 09:21

Magyarország Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét

Az Európai Unióból egyedüliként Magyarország várhatóan már a jövő hónapban Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét – számol be a döntésről az Izraelinfo, a The Times of Israel értesülései alapján.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 06. / 16:03

Heisler András az Európai Zsidó Kongresszus brüsszeli közgyűlésén

Az Európai Unió és tagállamainak antiszemitizmus elleni uniós és nemzeti stratégiáinak kérdése, valamint a kóservágás és a circumcisio európai engedélyezése a főbb témák az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) Brüsszelben jelenleg is tartó közgyűlésén. A rendezvényen részt vesz Heisler András, a Mazsihisz elnöke, az EJC alelnöke, aki ma tárgyalást folytatott Magyarország brüsszeli nagykövetével, Kovács Tamás Ivánnal.

Megemlékezések / 2022. December 30. / 09:17

Történelmi évforduló: E napon ismerte el Vatikán a Zsidó Államot

Az Izrael és a Vatikán közötti történelmi megállapodást, amelyben a pápai állam elismerte a modern Zsidó Államot, 1993. december 30-án írták alá Jeruzsálemben. A II. János Pál pápasága alatt született 15 pontos alapegyezmény jelentős lépés volt a római katolikus egyház judaizmussal és a zsidó néppel szembeni viszonyulásának történelmi megváltozásában, amely az 1965-ös II. Vatikáni Zsinaton elfogadott Nostra Aetate című nyilatkozattal indult el.

Izrael / 2022. December 19. / 16:48

Izrael nagykövete: Az Ábrahám-egyezmény Izraelnek nyereség

„Ábrahám Egyezmény – sikerek és kitekintés a jövőbe” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a közelmúltban a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) Izrael Állam magyarországi nagykövetségével közösen. A találkozó apropója az Ábrahám Egyezmény aláírásának második évfordulója volt.

Hírek, lapszemle / 2022. November 30. / 22:00

Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában

– Az izraeli tudósítókat és drukkereket a katari világbajnokságon eddig finoman fogalmazva „hűvösen” fogadták. Dor Hoffman izraeli újságíró a hét elején pedig arról számolt be, hogy egy helyi taxisofőr kirúgta őt a kocsijából azzal a szöveggel, hogy a „testvéreit gyilkolja” – írja Káncz Csaba a Privátbankár.hu portálon.

Közélet / 2022. November 30. / 10:59

Heisler András: „Az antiszemitizmus ellen széles körű társadalmi összefogásra van szükség”

– A zsidó világ nagyra értékeli az Európai Unió cseh elnökségének az antiszemitizmus erősödése ellen tett erőfeszítéseit, amelyek Prágában, Brüsszelben, Lisszabonban és New Yorkban is fontos politikai kezdeményezésekké váltak – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke tegnap a Cseh Köztársasáság budapesti nagykövetségén rendezett konferencián. A tanácskozáson részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár is.

Hírek, lapszemle / 2022. November 28. / 19:56

Tanácskozás az Ábrahám-egyezmény második évfordulója alkalmából

A Külügyi és Külgazdasági Intézet és az izraeli nagykövetség közös szervezésében rendeztek ma panelbeszélgetést az Ábrahám-egyezmény 2. évfordulója alkalmából Budapesten. Az esemény résztvevője volt Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Karima Kabbaj marokkói nagykövet asszony és Saud Hamad Al-Shamsi emirátusi nagykövet – írja az izraeli nagykövetség hivatalos Facebook-oldala.

Izrael / 2022. November 17. / 19:21

Novák Katalin: Magyarország és Izrael is a békét képviseli

Magyarország és Izrael is a béke képviselője - mondta Novák Katalin köztársasági elnök, miután találkozott csütörtökön Jichák Hercoggal, Izrael Állam elnökével Jeruzsálemben.

Hírek, lapszemle / 2022. November 17. / 10:01

A magyar államfő és a honvédelmi miniszter megnézte a Vaskupola működését

Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tegnap Izraelben megtekintette az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer működését – írja az MTI-re hivatkozva a Honvédelem.hu portál. Ellátogattak a Jad Vashem Intézetbe, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontba is, ennek kapcsán Novák Katalin megjegyezte: az antiszemitizmus elleni küzdelmet újra és újra meg kell vívni.

Közélet / 2022. November 15. / 15:11

Izraelbe utazik Novák Katalin köztársasági elnök

Az államfő az elnöki találkozót követően megbeszélést folytat Benjámin Netanjahu megválasztott miniszterelnökkel, valamint Jaír Lapid ügyvivő miniszterelnökkel is.

Izrael / 2022. November 08. / 10:11

Biden elnök Netanjahunak: „Testvérek vagyunk, együtt írunk történelmet"

Joe Biden amerikai elnök tegnap este nyolc perces telefonbeszélgetésük során gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelöltnek a múlt keddi választási győzelméhez – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Amerikai tisztviselők szerint Biden azért késlekedett a gratulációval, mert el volt foglalva a félidős választások miatti utazásokkal az Egyesült Államokban.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 30. / 09:50

Szijjártó: Az izraeli-arab békekötések mintájára a béke Ukrajnában is lehetséges

Ha békét lehetett teremteni Izrael és több arab ország között, akkor ez Ukrajnában is lehetséges, csak ehhez a kommunikációs csatornák újranyitására van szükség, párbeszédre az egymással szembenálló felek között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.