Izrael elutasítja egy palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését

2024. Február 19. / 10:03


Izrael elutasítja egy palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését

„Izrael határozottan elutasítja a palesztin rendezésről szóló nemzetközi diktátumokat. Ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen, előfeltételek nélküli tárgyalásokkal születhet" – olvasható a kormány tegnapi nyilatkozatában. Mai hír, hogy Izrael korlátozza a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél. Beni Ganz közölte: ha a túszokat szabadon engedik ramadánra, a gázaiak is megülhetik az ünnepet. 

Az izraeli kormány egyhangúlag elutasítja a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését – döntöttek a kormány vasárnapi ülésén.

 „Izrael határozottan elutasítja a palesztin rendezésről szóló nemzetközi diktátumokat. Ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen, előfeltételek nélküli tárgyalásokkal születhet. Izrael továbbra is ellenzi a palesztin állam egyoldalú elismerését. Ez az elismerés az október 7-i mészárlást követően hatalmas jutalmat adna a terrorizmusnak, olyan példátlan jutalmat, amely megakadályozza a jövőbeni békés rendezést" - állítja az izraeli kormány vasárnapi, egyhangúlag jóváhagyott nyilatkozában.    

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormányülés elején kijelentette: 

„ez a nyilatkozat egy palesztin állam Izraelre való egyoldalú rákényszerítése kísérletének fényében született". 

Ezzel a várhatóan néhány héten belül nyilvánosságra kerülő, az Egyesült Államok és több közel-keleti ország által közösen kidolgozott részletes és átfogó közel-keleti béketervre utalt, amely a palesztin-izraeli viszály lezárását célozza a palesztin állam létrehozásával.    

A kabinet ülésén egyhónapos távollét után ismét jelen volt Beni Ganz miniszter, a Nemzeti Tábor nevű centrista párt vezetője is. Ganz vasárnap nyilatkozott a gázai helyzetről, az esetleges rafahi hadműveletről is egy konferencián.

„Ha elraboltjaink nincsenek otthon ramadánra, akkor a harcok tovább folytatódnak, és Rafah felé is kiterjednek

A Hamásznak van választási lehetősége. Megadhatják magukat, szabadon engedhetik a túszokat, és így a gázaiak megülhetik az ünnepet" - tette hozzá  az idén március 9-től április 10-ig tartó muzulmán böjti ünnepre utalva.

Mohamed Stajje, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke vasárnap bejelentette, hogy Oroszország moszkvai találkozóra hívta a palesztin frakciókat február 26-ra, és hozzátette, hogy a Palesztin Hatóság kész tárgyalni a Hamásszal.     "Készek vagyunk a tárgyalásokra. Ha a Hamász nem áll készen, az egy másik történet. Palesztin egységre van szükség" - mondta a müncheni biztonságpolitikai fórumon résztvevő Stajje, s hozzátette, hogy az egység érdekében a Hamásznak meg kell felelnie bizonyos előfeltételeknek.    

Vasárnap a Vörös Félhold mentőszolgálat két palesztin haláláról számolt be Ciszjordániában, Túl-Karmban. A két palesztin fegyveres az izraeli hadseregnek (IDF) az egyikük őrizetbe vételére érkező egységével kitört tűzharcban vesztette életét, melyben egy izraeli biztonsági ember is súlyosan megsebesült.    

Az IDF jelentése szerint vasárnap délelőtt izraeli vadászgépek a libanoni síita Hezbollah infrastruktúráját lőtték Libanon déli részén, az izraeli határ közelében, és tüzérségi tűz alá vették több határmenti libanoni falu környékét.

Korlátozások ramadán idejére

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala bejelentette, hogy idén korlátozzák az izraeli arab kisebbség zarándoklatát az március 11-től április 8-ig tartó ramadán, a muzulmán böjti hónap idején a jeruzsálemi Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél.    

A miniszterelnöki hivatal szerint ez a „kiegyensúlyozott" döntés „lehetővé teszi az imádkozás szabadságát a szakemberek meghatározta biztonsági szükségletek  keretein belül".  Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) videofelvételt tett közzé, amelyen az látszik, hogy a Hán-Júniszban található Nasszer kórház gyógyszertárában

olyan orvosságokat találtak, amelyeket Izraelből küldtek az október 7-én elhurcolt túszoknak, de nem juttatták el hozzájuk

A többnyire felbontatlan dobozokra ráírták a túszok neveit, akiknek szánták őket, s gyakran fényképeiket is ráragasztották.      

Emellett a Nasszer kórházban nagy mennyiségű fegyverre és egy, a Nir Óz nevű kibucból elrabolt járműre is bukkantak az izraeli biztonságiak. Az IDF X-en közzétett jelentése szerint az izraeli biztonságiak több száz, a kórházban bujkáló, 

terrortevékenységgel gyanúsított palesztint fogtak el, akik közül többen  egészségügyi személyzetnek álcázták magukat.    

Az IDF jelentése szerint vasárnap életét vesztette egy 20 éves sorkatona a Gázai övezet déli részén folytatott összecsapásokban, melyekben többen mások megsebesültek.    

Palesztin jelentések szerint Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben tűzharc tört ki a körözött palesztinok letartóztatására a városba érkező izraeli biztonságiak és helyi fegyveresek között. A szemtanúk beszámolói szerint az összecsapásban a palesztinok pokolgépet vetettek be egy izraeli katonai jármű ellen.

(MTI)

Fotó: Izraeli harcosok bevetésen. Forrás: IDF/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek