Facipők a Grabenen – Magyar zsidó kényszermunka Bécsben

2020. Július 16. / 14:01


Facipők a Grabenen – Magyar zsidó kényszermunka Bécsben

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt: A "Facipők a Grabenen – Magyar zsidó kényszermunka Bécsben" című online előadására, 2020. július 28. kedd este 6 órára.

Előadók:

Dr. Frojimovics Kinga történész, levéltáros – Yad Vashem Archives (Jeruzsálem); Wiener Wiesenthal Institut für Holocaust-Studien (Bécs)

Dr. habil. Kovács Éva szociológus Wiener Wiesenthal Institut für Holocaust-Studien (Bécs); Társadalomtudományi Központ, Szociológiai Intézet (Budapest)

1944 nyarán és őszén több mint 55 ezer magyar zsidót deportáltak kényszermunkára Ausztriába. Csak június végén 15 011 magyar zsidót vettek nyilvántartásba a Bécs melletti strasshofi elosztótáborban négy magyar gettóból: 564-et Bajáról, 6641-et Debrecenből, 5239-et Szegedről és 2567-et Szolnokról. Strasshofban valóságos „rabszolgapiac” nyílt 1944 nyarán, ahol ausztriai gyárak, mezőgazdasági üzemek és birtokok, városi szolgáltatók, de családi vállalkozások is „kölcsönözhettek” munkásokat. A deportáltak – többnyire anyák gyermekeikkel és a nagyszülőkkel, mivel a munkaképes férfiakat már korábban elvitte a magyar hadsereg munkaszolgálatra – Bécsben és Alsó-Ausztriában végeztek kényszermunkát a legkülönfélébb munkahelyeken. 

Az előadás az ő sorsukat mutatja be eddig nem vagy csak kevéssé ismert levéltári források alapján.

A programhoz ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhat, vagy a Facebook oldalunkon élőben követheti az előadást.

További információ és regisztráció: regisztracio@hdke.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek