Soha nem hallott jiddis dalok a Malek Andi Soulistic előadásában

2019. Augusztus 26. / 17:32


Soha nem hallott jiddis dalok a Malek Andi Soulistic előadásában

Szerző: Kácsor Zsolt

Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon Malek Andrea a legkedvesebb jiddis és izraeli dalait énekeli el, hogy zenésztársával, Jáger Bandival átadja nekünk a jiddis swing életérzést. Lehet, hogy furcsa kombinációnak tűnik, de annál nagyszerűbb, ráadásul több évtizedes hagyománya van: az új hang az 1930-as évek végén született, amikor Amerikában először rögzítették egy elfelejtett jiddis dal ellenállhatatlan swing verzióját. A művészeket a koncert kapcsán kérdeztük.


zskf_19_Hegedüs_events_1920_1080px_malek.jpg

Milyen újdonsággal készülnek az idei fesztiválra?

Malek Andrea: A tőlünk megszokott dalokon kívül idén  jiddis swing dalokkal is készülünk, amit a közönség valószínűleg nem ismer, hiszen Magyarországon nem hangzottak el, vagy nem ilyen formában, hanem más hangszerelésben. 

Mi volt a dalok forrása?

Malek Andrea: Bandi komoly kutatómunkát végez az interneten, ami hihetetlen kincsestár. Keresi és meg is találja azokat a motívumokat, amelyek nekünk valók. Nekem is élvezetesek előadni, mint színésznőnek és énekesnőnek, s nekik is, mint zenészeknek, hiszen nehéz olyan zenét találni, ami minden szempontból megfelel. Kemény munka, hiszen a dalokat le kell fordítani, meg kell érteni, be kell tanulni. Ennek a stílusnak egészen más lejtése van, más íze, kemény tanulást igényel. Először ketten gyúrjuk Bandival, aztán jöhet a zenekar.

Az ön munkája a hangszerelés. Milyen alapokból dolgozott?

Jáger Bandi: Egyrészt régi, elfeledett jiddis dalokból, vagy olyan új szerzeményekből, amiket nem ismer a magyar közönség. A jiddis swing létező stílus Amerikában, rá lehet keresni az interneten az előadókra. 

Említene pár dalt a műsorból? 

Jáger Bandi: Malek Anditól olyan szívhez szóló, szép dallamokat is hallhatunk, mint a nemrég elhunyt zeneszerző, Michel Legrand két legnagyobb slágere, a „Summer knows” és a „Windmills of your mind”, Seress Rezső „Szomorú vasárnapja”, és nem maradhat el a „Jiddishe Mame”, sőt a „Bei mir bistu shein” sem. Mindenkit szeretettel várunk a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába szeptember 3-án, este 7-től. Ha kíváncsiak arra, hogy milyen a jiddis és a swing fúziója, akkor jöjjenek el, megmutatjuk!

IMG-2269.jpgMalek Andrea és Jáger Bandi (Fotók: Malek Andi Soulistic)

Az est során Jáger Banditól a megszokott felemelő és különleges hangszerelésben szólal meg a gyönyörű „Oshe shalom” és a „Jerushalajim shel zahav”. 

A zenekar tagjai: Malek Andrea – ének; Jáger András – zongora; Barcza Horváth József – bőgő; Lakatos Peczek András – dob; Balog Roland – gitár.

Részletes program és jegyvásárlás ide kattintva 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Magyar konténergyártó nyit az izraeli piac felé

Kommentek