Muszlim zsidószimpatizánsok lepték el az izraeli közösségi oldalakat

2020. Február 21. / 09:00


Muszlim zsidószimpatizánsok lepték el az izraeli közösségi oldalakat

Az utóbbi két hétben meghökkentő jelenséget tapasztalt az izraeli külügyminisztérium: a közösségi médiában (Facebook, Twitter, YouTube, Instagram stb.) működtetett kormányzati profilokon muszlim kommentelők arab nyelven éltetik a zsidó népet és Izraelt. A kommentek Szudánból származnak, szóval a magyarázat az lehet, hogy az afrikai országban pozitív visszhangra lelt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Abdel Fattah Al-Burhan szudáni vezető két héttel ezelőtti találkozója.


Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Szudánban nemrég hatalomra került Abdel Fattah Al-Burhan tábornok, az országot irányító katonai tanács vezetője két hete tartott hivatalos megbeszélést Ugandában, ahol megállapodtak arról, hogy az afrikai ország megnyitja légterét a Dél-Amerikába tartó izraeli repülőgépek számára. 

Az azóta eltelt napokban ellepték az izraeli kormányzat közösségi médiában működtetett oldalait a pozitívabbnál pozitívabb kommentek, amelyeket a muszlim Szudánból írtak. A Facebookon, a Twitteren, a YouTube-on vagy az Instagramon a szudáni kommentelők arab nyelven éltetik a zsidó népet és Izraelt, továbbá üdvözlik a két ország között újabban kialakult jó viszonyt. 

Az izraeli diplomácia szerint a közösségi oldalak működtetése óta eddig olyasmire nem volt példa, hogy egy muszlim országból ilyen sok meleg hangú, pozitív üzenet érkezzen a zsidó államnak és a zsidó népnek címezve.

Egy Juszuf nevű kommentelő azt írta, hogy a két nép közötti normális viszony és a fejlődés megalapozásához az együttműködés a megoldás, egy Mohamed nevű internetező olyan képet posztolt, amelyen a szudáni és az izraeli zászló együtt látható, mások pedig úgy kezdték nevezni a zsidó államot, hogy Izrael testvér (Sister Israel).

Izrael számára azért fontos a szudáni nyitás, mert ha az izraeli repülőgépek Szudán légterét használva repülhetnek Dél-Amerika felé, azzal órákkal lerövidítik az utat, ami nem elhanyagolható az üzemanyagköltségek miatt. Abdel Fattah Al-Burhan tábornoknak pedig azért fontos Netanjahu barátsága, mert ezzel növelheti elfogadottságát a nagypolitika világában, azon belül Washingtonban.

(Címlapkép: Middleeastmonitor.com)

(Az Ynetnews.com cikke nyomán)   

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Koronavírus
Jó hír: enyhítik a korlátozásokat Izraelben
Megemlékezések
Ma 115 éve született Keleti Márton filmrendező

Kommentek