A zsidó ember, aki naggyá tette a német focit – 120 éve alapították meg a Bayern Münchent

2020. Február 27. / 10:48


A zsidó ember, aki naggyá tette a német focit – 120 éve alapították meg a Bayern Münchent

Kurt Landauer, a Bayern München egykori elnöke megjárta Dachaut, aztán újra segített a német focinak feltámadni. Évtizedeken át elfelejtették, ma a Bayern ultrái viselik pólójukon a képét. A fociban Münchenben jóformán megszűnt az antiszemitizmus az ő emlékének köszönhetően, elsősorban.

landauer-bayernmunchen.jpg

A Bayern München a legfontosabb német klubcsapatok egyike 27 bajnoksággal és számos nemzetközi sikerrel, a Bundesliga egyik, ha nem a legnagyobb csillaga. Igen nagymértékben egy zsidó klubelnöknek, Kurt Landauernek köszönhető a siker. Első bajnoki címét a csapat az ő elnöksége és Richard Kohn, egy másik zsidó edzői tevékenysége idején szerezte, tízezrek ünnepelték őket. Egy évvel később Adolf Hitler kancellár lett, az edző Svédországba menekült, az ifjúsági program vezetője és Landauer távoztak a csapattól, rokonságuk jelentős részét később meggyilkolták.

Landauert 1938-ban letartóztatták, Dachauba vitték és csak azért engedték el, mert első világháborús veterán volt, aki életét kockáztatta Németországért. A háborút Svájcban élte túl és utána várták Amerikában. Nem ment, segített a Bayernnek talpra állni a háborús összeomlás után.

Aztán eltűnt a klub történetéből évtizedekre, nem volt kellemes talán emlegetni, mit tett egy zsidó ember a klubért, mert mindenki szégyellte magát a holokauszt miatt.

Néhány éve, a 21. század elején fedezték fel újra Kurt Landauert, aki nem volt különösebben vallásos zsidó, a focinak élt igazán. Attól kezdve kultusza alakult a klub szurkolói között és az ultrák hangsúlyozzák, mennyire fontos, hogy zsidó volt.

Mára már a szurkolók őrzik az emlékezetét, bajnokságot neveztek róla el, pólókon viselik arcképét Münchenben, sokan, akik ismerik Landauer történetét, azt sejtik, hogy nem lehet antiszemita a Bayern szurkolója.

Az ő ideje után, az ő vezetésével megszerzett aranyérem, a nagy győzelem után évtizedekig nem ment olyan jól a Bayernnek. Halála után éppen úgy segítette a klubot, mint amikor élt, emléke hálára kötelez és fegyver a rasszizmus ellen.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
72 éves Presser Gábor
2020. Május 27. / 15:40

72 éves Presser Gábor

Koronavírus
Miért van maszk, ha nincs? – Kríziskulisszák 6.

Kommentek