Magyar zsidó lány ihlette a világsikert aratott gyerekkönyv-sorozatot

2020. Június 18. / 11:43


Magyar zsidó lány ihlette a világsikert aratott gyerekkönyv-sorozatot

Anna Fienberg tollából huszonöt éve jelent meg a Tashi című gyerekkönyv-sorozat első darabja, a széria könyveiből azóta világszerte egymillió példányt adtak el. A szerző most a The Guardian című lapnak nyilatkozva elmesélte: az anyukáját arra tanították a szülei, hogy ha új gyerek jön az osztályba, barátkozzon össze vele, hiszen bizonyára magányosnak érzi magát. Barbara Fienberg így ismerkedett össze egy magyar zsidó menekülttel, Mary Ronaival, aki később a sorozatot isnpirálta.


1995-ben, éppen huszonöt éve jelent meg először a  Tashi című gyerekkönyv-sorozat első darabja, a széria könyveiből azóta világszerte egymillió példányt adtak el. Írója, az ausztrál Anna Fienberg most a Guardian Australiának mesélt a kezdetekről: felelevenítette, hogy az anyját, Barbarát, mindig arra tanították a szülei, ha új gyerek jön az osztályukba, barátkozzon össze vele, hiszen bizonyára magányosnak érzi magát. Barbara Fienberg így ismerkedett össze egy magyar zsidó menekülttel, Mary Ronaival.

Anna-Fienberg.jpgAnna Fienberg (Fotó: Laterallearning.com.au)

Sok-sok évvel később, az akkor már tanárként és könyvtárosként dolgozó Barbara adta az ötletet a lányának, hogy írjon egy könyvet egy fiúról, aki régi hazájából menekülve érkezik Ausztráliába, és barátságot köt egy helybéli gyerekkel. Anna Fienbergnek csak évtizedekkel később esett le, hogy édesanyja régi barátja, a náci uralom elől menekülő fiatal lány alakja inspirálta a Tashi-regények hősét.

Ezek a könyvek egyszerre tűnnek modernnek és kortalannak. Tashi egy manószerű lény, aki bár sárkányokkal találkozik és varázscipőt húz, ám a vállára nehezedő gondok mégis a való világból is ismerősek lehetnek. Fienberg nem retten vissza attól sem, hogy időről időre sötétnek mutassa a világot, szerinte ugyanis sokkal egészségesebb, ha nem tartjuk burokban a gyerekeket. Ha beszélgetünk velük mindazokról a dolgokról és jelenségekről, amelyek félelmet kelthetnek bennük, azzal reményt is adhatunk nekik, egy hangot, amelyben megbízhatnak, hogy segít átvezeti őket a nehéz időkben is.

A Tashi-könyveket Anna Fienberg rendszerint az édesanyjával együtt írta, Barbara Fienberg hanyatló egészsége miatt viszont a hamarosan megjelenő új regényt már egyedül jegyezte le. A sorozat illusztrátora, Kim Gamble 2016-ban meghalt, így az új könyv rajzait már Gamble lánya készítette, amihez nagyban merített édesapja archívumából.

(Címlapkép: The Guardian)

Forrás: Könyvesmagazin.hu 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Erdő Péter bíboros: „Testvérek vagyunk”
Élet + forma
Így készül a tökéletes hanukai fánk
2020. December 09. / 10:46

Így készül a tökéletes hanukai fánk

Kommentek