Szijjártó: Magyarország kiáll Izrael tisztességes és kiegyensúlyozott nemzetközi megítéléséért

2020. Július 23. / 13:35


Szijjártó: Magyarország kiáll Izrael tisztességes és kiegyensúlyozott nemzetközi megítéléséért

Magyarország kiállását hangoztatta Izrael tisztességes és kiegyensúlyozott nemzetközi megítélése mellett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter  Jeruzsálemben, a Jediót Ahronót című újságnak adott videós interjújában, amelyet ma tettek közzé.


A magyarok és izraeliek szoros szövetségben vannak a nemzetközi politikában. „Ha feltesszük azt a kérdést, hogy mely országokat támadják leginkább a nemzetközi szervezetekben, a nemzetközi médiában, akkor mi, magyarok és izraeliek elég jó eséllyel szállunk bele ebbe a versenybe" –hangsúlyozta Szijjártó Péter.  „Vannak különböző nemzetközi erők, amelyek próbálják megbontani a közöttünk lévő szövetséget, barátságot, de a találkozóval sikerült kiábrándítanunk őket" – közölte. 

szijj.jpgSzijjártó Péter Gabi Ashkenázival Izraelben

Szijjártó Péter hangoztatta, hogy soha nem volt olyan jó és intenzív a két ország kapcsolata, mint most. „A találkozókon megerősítettük, hogy számíthatunk egymásra a nemzetközi politikai viták során" – emelte ki a külügyminiszter. Magyarország eddig is kiállt az Izraellel szembeni tisztességes és kiegyensúlyozott megközelítés mellett. „Ezután is ki fogunk állni" – mondta. Szijjártó Péter megígérte, hogy Magyarország az Európai Unióban, az ENSZ-ben és más szervezetekben is síkraszáll az Izraelt támadó döntésekkel és esetleges szankciókkal szemben. Nem történt meg a ciszjordániai annektálás, „nem akarunk véleményt mondani egy meg nem történt dologról" – hangsúlyozta a miniszter, elutasítva az izraeli terv miatt kilátásba helyezett és ezért „teljesen fölösleges és kontraproduktív" elítélő lépéseket. 

„Magyarország továbbra is mindent megtesz, hogy meggátolja a koronavírus behurcolását" – mondta a külügyi tárca vezetője az izraeliekre vonatkozó beutazási korlátozásokról. Hozzátette: a kormány kényszerből, a magyar emberek és a gazdaság védelmében vezette be az utazási szabályokat.

A Soros György szerepére és zsidóságára vonatkozó kérdésre felelve Szijjártó Péter azt mondta: „Az úgynevezett NGO-k, amelyek valójában politikai szereplők, döntő többségükben Soros György hálózatától kapják a finanszírozást. Soros György egészen másfajta jövőt szán Európának, mint mi, és egészen másfajta Magyarországot szeretne látni, mint mi". „Van egy vitánk, aminek semmi köze Soros György vallásához" – tette hozzá.  „Azok az antiszemita felvetések, hogy azért vitáznánk Soros Györggyel, mert ő zsidó. Minket az nem érdekel, hogy ő milyen vallású. Azok az antiszemiták, akiket ez érdekel" – fogalmazott. 

A miniszter elutasította a Fideszt antiszemitizmussal vádolók álláspontját, és hangsúlyozta, hogy pártja és a kormány garantálja az emberek szabadságát és vallásszabadságát, és a jövőben is megvédi a zsidó közösséget és annak minden tagját.

(Fotók: Szijjártó Péter/Facebook)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek