Frölich főrabbi:  milyen hatással van az egyénre a közösség boldogsága?

2020. Szeptember 22. / 10:50


Frölich főrabbi: milyen hatással van az egyénre a közösség boldogsága?

Mi a fontosabb, az egyén vagy a közösség boldogsága? A Divány.hu internetes magazin ezt a kérdést választotta a hónap dilemmájának. Mit mond erről a zsidó vallás? A  kérdésre Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga vallási vezetője válaszolt.


A kérdés feltevése maga indukálná a valószínűleg minden megszólaló által képviselt választ: az ember társas lény, függő viszonyban van sokféle értelemben is szűkebb és tágabb környezetétől, így nyilván a közösség boldogsága előrébb való. Amennyiben elfogadjuk ezt mint alaptételt, úgy meg kell vizsgálnunk, milyen hatással van az egyénre a közösség boldogsága – válaszolta Frölich Róbert főrabbi. 

Majd Jeremiás prófétát idézve („Keressétek annak a városnak a békességét, ahová száműzettetek, és imádkozzatok érte az Örökkévalóhoz, mert annak békéjétől függ a ti békétek”) azzal érvelt: ennek értelmében a közösség boldogsága, érzelmi stabilitása, nyugalma a legfontosabb, hiszen az egyén mint a közösséget építő elem ebből merít erőt, a közösség emeli őt fel egy magasabb emocionális állapotba. Ezek szerint tehát a közösség boldogsága fontosabb az egyén boldogságánál. 

Ugyanakkor pozitív, életigenlő, közvetlen és vidám közösséget csak hasonló lelkiállapotú egyének képesek kialakítani – tette hozzá –, ha tehát boldog közösséget szeretnénk létrehozni (anélkül, hogy definiálnánk a boldogságot, hiszen az jócskán meghaladná ennek az írásnak a kereteit), akkor boldog emberekkel kell azt megtennünk.

A főrabbi teljes válaszát ide kattintva olvashatják el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek