Binjomin rabbi: Mózes, prófécia, isteni inspiráció – és a mesterséges intelligencia korlátai

2024. Június 21. / 11:04


Binjomin rabbi: Mózes, prófécia, isteni inspiráció – és a mesterséges intelligencia korlátai

– Az Örökkévaló szavainak értelmében Mózes próféciája egyedülálló a történelemben. Senki más nem részesülhet ugyanabban a közeli élményben, mint ő. Elgondolkodtató ez a fogalom: eszerint tehát létezhet jobb vagy rosszabb prófécia? – teszi föl a kérdést az Omek magazin legfrissebb számában Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda körzet rabbija.

Mindnyájan tudjuk, hogy nincsen még egy olyan próféta mint Mózes. Nemcsak a Tóra utolsó mondataiból derül ez ki számunkra, hanem a mostani hetiszakaszból is: A Tóra utolsó mondatainak egyikében ezt olvashatjuk:

 „Nem támadt több olyan próféta Izraelben mint Mózes, aki ismerte az Örökkévalót színről színre” (Mózes 5., 34:10) 

mostani hetiszakaszban pedig ugyanezt valamivel részletesebben mondta az Örökkévaló Áronnak és Mirjámnak: 

„Hogyha lesznek prófétáitok, én, az Örökkévaló látomásban fogom megismertetni magamat velük, álomban fogok beszélni hozzájuk. Nem így szolgám, Mózes, aki egész házamban megbízható. Szájról szájra beszélek vele, látomásban, és nem rejtélyben, és az Örökkévaló képét nézheti.” (Mózes 4., 12:6-8)

Minderre azért volt szükség, mert Áron és Mirjám kifogásolták Mózes számukra furcsa viselkedését. A Tóra azt írja, hogy egy bizonyos „kusita [etiópiai] nő”-ről beszéltek, akit Mózes elvett. Azt a látszólag oda nem illő észrevételt is hozzátették, hogy ők is ugyanúgy kaptak próféciát az Örökkévalótól, akárcsak Mózes: 

„Vajon csak Mózessel beszélt az Örökkévaló? Nemde velünk is beszélt?” (Mózes 4., 12:2)

Erre érkezett az Örökkévaló válasza: Mózes próféciája egyedülálló a történelemben. Senki más nem részesülhet ugyanabban a közeli élményben, mint ő. 

Elgondolkodtató ez a fogalom: eszerint tehát létezhet jobb vagy rosszabb prófécia? 

Hiszen mi is valójában a prófécia, és miért van rá szükség? A prófécia: isteni kommunikáció. 

A Tóra, amit betartunk és tanulmányozunk, azért van nálunk, mert az Örökkévaló Mózes próféciáján keresztül ránk hagyta. Hasonlóan, számos más, fontos és életünket meghatározó tanítás is későbbi próféták üzenetein keresztül jutottak el hozzánk. 

Elvileg ezeket a számunkra fontos információkat akármilyen formában megkaphatnánk. Hiszen maga a tartalom a lényeges, és nem a formája!

Márpedig Mózes és a többi próféta próféciája között tartalmi különbség nem lehetséges, csak „formai”. Ha elfogadjuk ugyanis, hogy a prófécia valóban isteni kommunikáció, az szükségszerűen csak igaz lehet. Az Örökkévaló természetesen nem azért adja a próféciákat, hogy azzal félrevezessen minket.

Akkor viszont hogyan magyarázható meg Mózes és a többi próféta közötti különbség?

Binjomin rabbi cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják.

(Forrás: Omek magazin/Orti.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Rózsa Péter: A magyar zsidó és a zsidó magyar
Tudomány
Kilencezer éves kőmaszkot állítottak ki Izraelben