Variációk egy témára: a zsidóság hellenizációja

2024. Április 03. / 08:34


Variációk egy témára: a zsidóság hellenizációja

Mi jellemezte az ókori zsidóság körében történt hellenizációs kísérleteket a Makkabeusok első könyvének és Josephus Flavius írásainak tükrében? Erről tart előadást Papp György az ELTE Bölcsészettudományi Karán április 8-án, jövő hétfőn délután 5 órától. Az előadó a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet egyetemi adjunktusa, héber és görög nyelvet tanít.

A Makkabeusok első könyve úgy mutatja be a palesztinai zsidóság hellenizációját, mint a Makkabeusok felkelésének/szabadságharcának okát. E beszámoló szerint a folyamatként bemutatott hellenizációnak több állomása is van: Nagy Sándor uralma; a Diadokhoszok uralma IV. Antiokhosz Epiphanészig; hellén szokások átvétele; gymnasion Jeruzsálemben; Jeruzsálem és a templom kifosztása; a hithű zsidók üldözése. Josephus Flavius zsidó történetíró (i. sz. I. század) forrásként használta a Makkabeusok könyv(ei)t. 

Papp György az előadásában bemutatja, hogy Josephus Flavius hogyan használta föl a rendelkezésére álló forrásszöveget, valamint azt, hogy mik a hasonlóságok és a hangsúlybeli különbségek a két szöveg között.

Az előadó egyetemi adjunktus, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben héber és görög nyelvet tanít.

Forrás: az előadás Facebook-eseménye

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek