A Targum 3. számának fókuszában a felelősség és az elkötelezettség

2024. Március 13. / 12:12


A Targum 3. számának fókuszában a felelősség és az elkötelezettség

Megjelent a Targum – Interpretáció / Kommentár/ Diskurzus című, zsidósággal foglalkozó interdiszciplináris online tudományos folyóirat harmadik száma, amelynek témája a Felelősség. A tematikus szám szerkesztői Balázs Gábor és Rugási Gyula – adta hírül Vörös Kata felelős szerkesztő, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanársegéde.

A tematikus szám két vezérlőelve a felelősség és az elkötelezettség – ezek a kifejezések klasszikus, morálfilozófia fogalomnak tűnnek, de legalább ugyanennyire a hagyományos törvényértelmezés paradigmáinak is. De talán éppen ezért alkalmasak arra, hogy ha hidat nem is, valamiféle imbolygó kötélhágcsót képezzenek a ki tudja milyen mély teoretikus szakadék fölött. A felelősség (szinte mindig nomen acti, tehát egyfajta cselekedet megnevezése) például olyan mélyen gyökerezik a kinyilatkoztatás világában, hogy az európai kultúrában bármiféle értelmezés szinte kényszerítve van arra, hogy visszatérjen ezekhez a gyökerekhez – olvasható a tematikus szám bevezetőjében Balázs Gábor és Rugási Gyula tollából. 

A szerkesztők a tematikus összeállításról ezt írják:

Közrebocsátandó számunk tematikai sokszínűségét, továbbá a klasszifikáció vázolt nehézségeit remélhetőleg jól kivehető szellemi, teoretikus folyammederbe tereli a morál- és történelemfilozófia, valamint a rabbinikus hagyomány – mondhatni a hét noáhita micvában rejlő egybefonódottsága. Legyen szó bár irodalomtörténeti megközelítésről (Bacsó Beáta tanulmánya), jogtörténeti nézőpontról (Herger Cs. Eszter írása), zenetörténeti tárgyalásmódról (Frigyesi Judit munkája), a szám gerincét képező filozófiatörténeti vizsgálódásról (Bartók Ágnes, Radvánszki Péter, Rugási Gyula esszéi), a mnemotekhné működésének feltárásáról (Barta Péter írása), vagy éppen az izraeli politikai filozófia, a zsidó-keresztény kapcsolatok és a modern zsidó bölcselet működésének firtatásáról (Balázs Gábor és Dobos Károly értekezései), illetve a világ jobbításáért vállalt felelősség (tikun olám) 21. századi értelmezéséről (Végh Roland tanulmánya).

A lapot ezen az oldalon olvashatják.

Fotó: Falco/Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek