Ma 85 éves Sárközi Mátyás, Isten éltesse!

2022. Július 19. / 11:29


Ma 85 éves Sárközi Mátyás, Isten éltesse!

Ma töltötte be 85. születésnapját Sárközi Mátyás író, költő, újságíró, aki éppen olyan regényes életet élt és él, amilyen regényes családból származik. Hiszen Vészi József, a legendás Budapesti Napló alapítója volt a dédapja, az ő lánya, Vészi Margit, vagyis Ady Endre nagy szerelme volt a nagymamája, aki aztán nem máshoz ment feleségül, mint a világhírű Molnár Ferenc. Sárközi Mátyást, a brilliáns tehetségű, szellemes és finom úriembert köszöntjük.

Számunkra szinte felfoghatatlan, hogy kortársai lehetünk Sárközi Mátyásnak, aki maga a megtestesült, két lábon járó irodalomtörténet. A dédapja az a Vészi József volt, aki 1896-ban a Pesi Napló szerkesztőségéből több munkatársával együtt kiválva megalapította a Budapesti Naplót, amely 1918-ig az ország liberális értelmiségének vezető lapja lett. Nem is csoda, hiszen Vészi József olyan emberektől rendelt és kapott kéziratot, mint Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Molnár Ferenc és Szép Ernő.

vm.jpgVészi Margit és Molnár Ferenc

Az ő lánya, Vészi Margit volt Sárközi Mátyás nagymamája, aki Molnár Ferenc felesége lett. Az ő házasságukból született meg Molnár Márta, aki később felvette a férje, Sárközi György nevét, és Sárközi Márta néven lett az elhíresült Válasz című lap kiadója és szerkesztője. 

Sárközi György és Sárközi Márta fiaként Sárközi Mátyás 1937. július 19-én született Budapesten, és ha nem lett volna elég a regénybe illő családi származás, nyolc évesen máris regénybe illő környezetbe került: a Sztehlo Gábor által 1945-ben alapított híres Gaudiopolis lakója lett. De tragikus módon akkor már félárva volt, hiszen édesapját, Sárközi György írót, akinek Thomas Mann műveinek magyar fordítását köszönhetjük, a vészkorszakban megyilkolták.

Természetesen Sárközi Mátyásból is literátus ember lett: 19 évesen már a budapesti Hétfői Hírlap munkatársa, azonban az 1956-os forradalom után emigrált és Angliában telepedett le, ahol szintén újságíróként kereste a kenyerét  éveken át. Az 1960-as évektől a 2000-es évek elejéig dolgozott a BBC magyar osztályán hol belső, hol külső munkatársként, de megfordult a müncheni Szabad Európa Rádiónál is. 

Sokoldalú művészeti érdeklődését jelzi, hogy Londonban 1972-től 22 éven át vezetett egy képzőművészeti galériát, ami pedig a tudásvágyát jellemzi: 44 évesen iratkozik be egy londoni egyetemre irodalmat és történelmet tanulni, hogy aztán kitüntetéssel diplomázzon. 

Újságcikkei, tárcái mellett novellákat, elbeszéléseket, regényeket is írt, híres felmenőinek életét számos írásában megörökítette. Míg édesanyja a Válasz kiadója és szerkesztője volt, Sárközi Mátyás később a Heti Válasz tárcaírója lett a lap megszűnéséig. 

Igazi humanista, érzékeny és eredeti személyiség, kívánjuk, hogy legyen még köztünk erőben és egészségben az emberi kor végső határáig! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Budapest ünneplése: kívánjunk 120-szor 120-at!