Címkék

irodalom

Megemlékezések / 2023. Március 19. / 09:44

Ma lenne 90 éves Philip Roth, a XX. század egyik legjelentősebb amerikai írója

Nemzedekéken átívelő hatású, elementáris és felszabadító erejű amerikai zsidó író volt, aki bebizonyította, hogy léteznek ugyan tabuk, de azok leginkább arra valók, hogy kiszabadítsuk magunkat a tabuk bilincseiből, majd elkezdjünk lélegezni, gondolkodni és írni: szabadon. Philip Roth éppen 90 évvel ezelőtt, 1933. március 19-én született, és Newarkból indulva lett az Egyesült Államok egyik legjelentősebb XX. századi írója.

Kultúra / 2023. Március 13. / 10:56

Goebbels hegedűje: A zsidó művésztől elkobzott hangszer nem adta meg magát…

A regény története valós eseményeken alapszik: 1943-ban Goebbels egy értékes hegedűt ajándékozott Szuva Nedzsikó japán hegedűvirtuóznak, aki nem tud róla, hogy ki volt a hangszer előző tulajdonosa, ezért nem is érti, hogy az önálló életet élő hegedű miért nem akar úgy szólni a kezében, ahogyan ő szeretné… Yoann Iacono francia szerző Le Stradivarius de Goebbels című regénye magyarul az Európa Kiadónál jelenik meg Kácsor Zsolt fordításában.

Kultúra / 2023. Január 19. / 10:42

Neves irodalmi díjat nyert az OR-ZSE oktatója, Frigyesi Niran Judit

Frigyesi Niran Judit muzikológus elnyerte a Miriam Felicia Lindberg Memorial Peace Foundation első díját a Girls on the balcony című költeményével. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatója muzikológiával és etnomuzikológiával foglalkozik Magyarországon, Izraelben és az Egyesült Államokban, népszerű kurzusait több évtizede hallgathatják az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatói is.

Kultúra / 2022. December 22. / 14:03

Francesco Tirelli fagylaltozója – különleges mesekönyvet ajánlunk

„Francesco Tirelli meséjét az izraeli Tamar Meir írta meg 10-12 éves gyerekek számára mesekönyvében, amit Yael Albert izraeli grafikusművész illusztrált. Csakhogy a történet nem mese. Megtörtént Budapesten, 1944-ben” – írta a Facebookon Dombi Gábor, a Francesco Tirelli fagylaltozója című könyvet kiadó Infopoly Alapítvány vezetője.

Megemlékezések / 2022. December 22. / 13:34

Meghalt Kertész Ákos író Kanadában – 90 éves volt

Tegnap meghalt a Makra és a Sikátor szerzője, a Kossuth-díjas Kertész Ákos író – írja a Magyar Hang, amely először értesült a halálhírről kanadai forrásból. Az 1932-ben született író a holokausztot gyerekként élte túl, erről később azt mondta: „nem a hóhérok kegyéből, hanem a saját szerencsémnek köszönhetően úsztam meg tizenkét évesen". Legyen neki könnyű a föld.

Ünnepek / 2022. December 18. / 11:42

Mesekönyvek hanukára, avagy 8 + 1 gyerekvarázs

Alábbi összeállításunkban a gyerekeknek ajánlunk olvasnivalókat hanuka nyolc napjára. A zsidósággal kapcsolatos könyvek mellett természetesen „retrókötetekre” is gondoltunk, azaz gyermekkorunk meghatározó mesekönyvei közül is válogattunk – elvégre valahol mélyen, belül mindannyiunkban ott van az a kisgyerek, aki annak idején mohón vetette rá magát a mesékre. Jó szórakozást!

Kultúra / 2022. November 24. / 09:46

A 25 éve meghalt Kardos G. György íróra emlékeztek az Írók Boltjában

Napra pontosan november 22-én volt 25 éve, hogy elhunyt Kardos G. György író (1925-1997) prózaíró, újságíró, az Avraham Bogatir hét napja című, annak idején világsikert aratott regény szerzője. Halálának évfordulója alkalmából az Írók Boltjában rendeztek emlékestet a tiszteletére. VIDEÓ

Kultúra / 2022. November 16. / 10:58

A kortárs zsidó irodalomról a Szombatban – 25 év után újra

Igen izgalmas novemberi számmal jelentkezett a Szombat folyóirat: a lapban a kortárs zsidó irodalom került fókuszba több megvilágításból. Szó esik arról, hogy milyen definíciós kísérletek történtek a fogalom meghatározására; ki tekinthető zsidó írónak a magyar irodalomban; van-e modern, van-e magyar zsidó irodalom? A témáról Barukh, Földes Györgyi, Gergely Ágnes, Márton László, Peremiczky Szilvia, Vajda Mihály és Varga Péter írásait olvashatják.

Megemlékezések / 2022. November 10. / 09:51

BIG-re emlékeztek a Füst Milán Páholyban

A közelmúltban elhunyt Benedek István Gábor íróra, újságíróra emlékeztek barátai, tisztelői és olvasói a Füst Milán Páholy Újlipótvárosi Klub-Galériában megrendezett estjén. A felolvasással egybekötött, telt házas rendezvényt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezte.

Megemlékezések / 2022. Október 30. / 08:25

Elhunyt Hava Pinhas-Cohen költő, a Kisufim írótalálkozók szervezője

Hava Pinhas-Cohen költő, irodalom- és művészettörténet tanár, a Kisufim nemzetközi zsidó írótalálkozó állandó szervezője 1955-ben született Izraelben. Szülei bulgáriai születésű holokauszttúlélők voltak. A Kisufim fesztivállal utat nyitott a zsidó íróknak, költőknek Izrael felé, a rendezvénynek Magyarországról vendége volt Szántó T. Gábor és Vámos Miklós is.

Megemlékezések / 2022. Október 14. / 14:18

Ma 80 éves Nádas Péter, a világirodalmi rangú író

Az irodalmi Nobel-díjakat megelőző esélylatolgatásokba nem szeretek beszállni, mert semmi értelmüket nem látom. Most azonban, hogy egy antiszemita és anticionista francia írónő kapta a világ legrangosabb irodalmi díját, kénytelen vagyok azt mondani: a Nobel-bizottság ezt a szörnyű tévedését az én szememben csak azzal tudná helyrehozni, ha jövőre Nádas Péter lenne Nobel-díjas. Igaz, az én szememben már régen az.

Kultúra / 2022. Október 11. / 20:45

Emléktábla Kertész Imre tiszteletére az író józsefvárosi szülőházán

– Tegnap, október 10-én felavattuk Kertész Imre Nobel-díjas írónk emléktábláját a Tömő utca 56. számú ház falán. Kertész Imre gyermekkorának helyszíneként tekintett a Tömő utca 56-ra, ahol apai nagyszülei is éltek – olvasható a Józsefvárosi Önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán. Kertész Imre a Sorstalanság című regényével húsz évvel ezelőtt, 2002. októberében érdemelte ki a világ legrangosabb irodalmi díját.