Címkék

irodalom

Megemlékezések / 2024. Június 30. / 09:01

Ma 140 éve született Szép Ernő 

A Nyugat íróinak egyik legkülönösebb, legeredetibb alkotója volt, és mégis szegényen, elfeledve, keserű évtizedeket maga mögött hagyva halt meg 1953-ban. A Schön Ezékiel néven 1884. június 30-án született Szép Ernőre, erre a kivételes tehetségű, és mégis sokat szenvedett íróra, költőre az Emberszag című, 1945-ben megjelent regényéből vett részletekkel emlékezünk az évforduló alkalmából.

Megemlékezések / 2024. Június 24. / 14:08

„Hogy ne legyen sötét..." – Ma 45 éve halt meg Örkény István

Hatvanhét éves korában ezen a napon, 1979. június 24-én hunyt el Örkény István, a XX. századi magyar próza és drámaírás egyik klasszikusa, aki „egyperces" novelláival új műfajt teremtett az irodalomban. Az író halálának 45. évfordulója alkalmából a Mindig van remény című remeklésével emlékezünk rá.

Kultúra / 2024. Június 10. / 14:58

A Múlt és Jövő szerzőinek dedikálási időpontjai az Ünnepi Könyvhéten

A Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő kiadó szerzőinek dedikálási időpontjait tesszük közzé az alábbiakban. Bízunk benne, hogy a patinás Múlt és Jövő zsidó folyóiratot is megjelentető kiadó könyveiből sokan szemezgetnek majd a hamarosan kezdődő Ünnepi Könyvhéten! A dedikálások helyszíne a budapesti Vörösmarty tér.

Kultúra / 2024. Május 29. / 14:01

A barbárság diadala – Felolvasóest az 1944-ben nemkívánatossá vált szerzők műveiből

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) felolvasással emlékezik az 1944-ben elpusztított könyvekre és szerzőikre. Felolvas többek között Gábor György, Rost Andrea, Kukorelly Endre, Nagy Ervin, Tompa Andrea, Für Anikó. A rendezvény a budapesti Csányi5-ben lesz június 7-én, jövő pénteken délután 3 órától.

Kultúra / 2024. Április 16. / 19:19

Hangjáték Radnóti Miklós életének utolsó hónapjairól CD-lemezen

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet „Lélek vagyok, élni szeretnék” címmel CD-lemezen adta közre azt a zenés hangjátékot, amely Radnóti Miklós (1909-1944) utolsó hónapjairól szól Kőszegi Ábel: Töredék című munkája, a Bori notesz versei és más költemények alapján. Akkor lennénk a legboldogabbak, ha minden egyes iskola rendelne belőle egy-egy darabot.

Kultúra / 2024. Április 16. / 13:01

Már a boltokban Zoltán Gábor új regénye, az Ólomszív

A hatalmas sikert aratott Orgia „ikerregénye" az Ólomszív, amely az előbbi műhöz hasonlóan ugyancsak a vészkorszakban játszódik, a Városmajorban kegyetlenkedő nyilasok rémuralma alatt. Zoltán Gábor új könyvéről – amely a Kalligram gondozásában jelent meg – hamarosan recenziót is közlünk.

Kultúra / 2024. Március 11. / 11:12

Nógrádi Gábor: A felejtés kezdete (Németország)

Kedves olvasóink, habár nem szoktunk verset megjelentetni, most mégis kivételt teszünk, hiszen Nógrádi Gábornak a németországi Köthenben íródott költeménye ma – sajnos – újra aktuális lett. Holott a mű keletkezési dátuma: 1968... (A verset – amelyet annak idején az Alföld folyóirat közölt – a szerző bocsátotta honlapunk rendelkezésére, köszönjük neki.)

Kultúra / 2024. Február 19. / 16:56

Christoph Heubner könyvbemutatója a FUGA-központban

Kutyákat látok, akik feszítik a pórázt – Auschwitz felé, Auschwitz után – három történet. Ezt a címet viseli Christoph Heubner magyarul a közelmúltban megjelent könyve, amelynek bemutatója február 21-én, szerdán fél 5-től lesz a FUGA Budapesti Építészeti Központban (V. kerület, Petőfi Sándor utca 5. szám). A Wesley Kiadó gondozásában megjelent könyvet Fahidi Éva és Iványi Zsuzsanna fordította. A bemutatón jelen lesz a szerző is.

Kultúra / 2024. Február 15. / 21:15

Akit keresnek: Jesua, avagy megjelent Nógrádi Gábor író 50. kötete

A népszerű író ötvenedik kötete történelmi regény, amely a kétezer évvel ezelőtti Közel-Kelet világába röpíti vissza az olvasót. A Móra Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv a napokban került a boltokba, reméljük, olyan sikeres lesz, mint Nógrádi Gábor más művei. A szerzőnek szívből gratulálunk hozzá, hogy a számát tekintve „aranydiplomát" érő, új kötettel gazdagította a kortárs magyar irodalmat.

Kultúra / 2024. Február 15. / 14:15

A fáradhatatlan versvándor idén is Radnóti Miklós nyomában

Van olyan hét, amikor összesen 800 diák előtt szaval Radnóti verseket Tóth Péter Lóránt versvándor, aki küldetésének érzi, hogy a szeretett szülőhazájában ártatlanul meggyilkolt nagy magyar költő alakját minél többekhez vigye közelebb. Nem adja föl a reményt, hogy Radnóti Miklós szívszorító sorsából tanulhat az utókor.

Megemlékezések / 2024. Február 15. / 11:19

Tíz éve ezen a napon halt meg Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

Gyarmati Fanni mindössze 14 éves volt 1926-ban, amikor megismerte az akkor 17 éves Radnóti Miklóst, s habár nem adatott nekik sok-sok együtt töltött évtized, valójában örökké a meggyilkolt férje maradt az igazi társa. A Pozsonyi úti lakás ajtaján, ahol együtt éltek valaha, még a XXI. században is ez állt: Dr. Radnóti Miklós.

Megemlékezések / 2024. Február 08. / 10:54

Ma 130 éve született Ludwig Marcuse író, filozófus

Egy berlini zsidó családban 1894. február 8-án, azaz 130 éve született Ludwig Marcuse, aki egyszerre volt remek íráskészséggel megáldott író és termékeny filozófus. Igaz, ami számára óriási előny volt, az az olvasóközönség és a kritika számára némi zavart okozott, hiszen a filozófusok írónak, míg az írók filozófusnak tartották. Ettől függetlenül Marcuse nagyszerű tudományos könyvekkel gazdagította a XX. század irodalmát.