Címkék

irodalom

Kultúra / 2022. November 24. / 09:46

A 25 éve meghalt Kardos G. György íróra emlékeztek az Írók Boltjában

Napra pontosan november 22-én volt 25 éve, hogy elhunyt Kardos G. György író (1925-1997) prózaíró, újságíró, az Avraham Bogatir hét napja című, annak idején világsikert aratott regény szerzője. Halálának évfordulója alkalmából az Írók Boltjában rendeztek emlékestet a tiszteletére. VIDEÓ

Kultúra / 2022. November 16. / 10:58

A kortárs zsidó irodalomról a Szombatban – 25 év után újra

Igen izgalmas novemberi számmal jelentkezett a Szombat folyóirat: a lapban a kortárs zsidó irodalom került fókuszba több megvilágításból. Szó esik arról, hogy milyen definíciós kísérletek történtek a fogalom meghatározására; ki tekinthető zsidó írónak a magyar irodalomban; van-e modern, van-e magyar zsidó irodalom? A témáról Barukh, Földes Györgyi, Gergely Ágnes, Márton László, Peremiczky Szilvia, Vajda Mihály és Varga Péter írásait olvashatják.

Megemlékezések / 2022. November 10. / 09:51

BIG-re emlékeztek a Füst Milán Páholyban

A közelmúltban elhunyt Benedek István Gábor íróra, újságíróra emlékeztek barátai, tisztelői és olvasói a Füst Milán Páholy Újlipótvárosi Klub-Galériában megrendezett estjén. A felolvasással egybekötött, telt házas rendezvényt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezte.

Megemlékezések / 2022. Október 30. / 08:25

Elhunyt Hava Pinhas-Cohen költő, a Kisufim írótalálkozók szervezője

Hava Pinhas-Cohen költő, irodalom- és művészettörténet tanár, a Kisufim nemzetközi zsidó írótalálkozó állandó szervezője 1955-ben született Izraelben. Szülei bulgáriai születésű holokauszttúlélők voltak. A Kisufim fesztivállal utat nyitott a zsidó íróknak, költőknek Izrael felé, a rendezvénynek Magyarországról vendége volt Szántó T. Gábor és Vámos Miklós is.

Megemlékezések / 2022. Október 14. / 14:18

Ma 80 éves Nádas Péter, a világirodalmi rangú író

Az irodalmi Nobel-díjakat megelőző esélylatolgatásokba nem szeretek beszállni, mert semmi értelmüket nem látom. Most azonban, hogy egy antiszemita és anticionista francia írónő kapta a világ legrangosabb irodalmi díját, kénytelen vagyok azt mondani: a Nobel-bizottság ezt a szörnyű tévedését az én szememben csak azzal tudná helyrehozni, ha jövőre Nádas Péter lenne Nobel-díjas. Igaz, az én szememben már régen az.

Kultúra / 2022. Október 11. / 20:45

Emléktábla Kertész Imre tiszteletére az író józsefvárosi szülőházán

– Tegnap, október 10-én felavattuk Kertész Imre Nobel-díjas írónk emléktábláját a Tömő utca 56. számú ház falán. Kertész Imre gyermekkorának helyszíneként tekintett a Tömő utca 56-ra, ahol apai nagyszülei is éltek – olvasható a Józsefvárosi Önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán. Kertész Imre a Sorstalanság című regényével húsz évvel ezelőtt, 2002. októberében érdemelte ki a világ legrangosabb irodalmi díját.

Hírek, lapszemle / 2022. Október 11. / 19:12

Jó tudni: az új Nobel-díjas francia írónő sajnos nagyon nem kedveli Izraelt, sőt...

A francia Annie Ernaux, az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje izraeli kulturális rendezvények bojkottálására és terroristák szabadon bocsátására szólított fel, Izraelt pedig apartheid-államnak nevezte – írja a Jerusalem Post összefoglalójára hivatkozva a Szombat. Ernaux egy gyilkos libanoni terroristát úgy méltatott, hogy az „elkötelezett harcosa a palesztin nép ügyének és a gyarmatosítás elleni küzdelemnek".

Kultúra / 2022. Október 08. / 21:10

Berlinben megnyitják a Nádas Péter-archívumot az író 80. születésnapjára

A Berlini Művészeti Akadémia megnyitja a Nádas Péter-archívumot az író 80. születésnapjára, az október 16-i ünnepségen az író is részt vesz – közölte a német főváros tekintélyes nemzetközi művésztársulása. Az archívum egyebek közt Nádas kéziratait, jegyzeteit, emlékiratait és fényképfelvételeit mutatja be. A számos elismerést kiérdemelt író, fotográfus – aki 2006 óta tagja a berlini akadémiának – jövő pénteken tölti be 80. életévét.

Tudomány / 2022. Szeptember 29. / 17:07

Ábrahám és Izsák a modern izraeli költészetben

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) szervezésében tart előadást dr. Rachel Korazim, az izraeli költészet Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben egyaránt ismert és elismert tanára október 3-án, jövő héten hétfőn fél 6-kor az OR-ZSE Scheiber Sándor utcai főépületében.

Kultúra / 2022. Szeptember 28. / 13:24

A Múlt és Jövő új kiadványai a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

Az idei Budapesti Nemzetközi Fesztivál 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és csaknem 400 dedikálással várja az olvasóközönséget szeptember 29-e és október 2-a között. A budai Millenárison rendezett rangos eseményen ott lesz a Kőbányai János író, szerkesztő által vezetett Múlt és Jövő zsidó folyóirat és könyvkiadó is, amely új kiadványokkal jelentkezik a fesztiválon.

Kultúra / 2022. Szeptember 21. / 10:58

Törvényen kívüli őr: Szántó T. Gábor könyve a modern zsidó irodalomról

A hamarosan kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg Szántó T. Gábor Törvényen kívüli őr – Esszék és tanulmányok a modern zsidó irodalom létformáiról című kötete a Scolar Kiadó gondozásában. A szerző szeptember 30-án, jövő pénteken 15 órától dedikálja új kötetét a Millenáris G-épületében a Scolar Kiadó 22-es számú standjánál.

Élet + forma / 2022. Szeptember 12. / 10:04

Hidas Judit-Kárász Eszter: Köszönet az őszinte szavakért

Többek között az évek múlásáról, a hajdani gyereksétáltatások öröméről és játszóterezések rettenetéről vagy a nagymamákká lett mamákhoz fűződő, merőben új kapcsolatok bonyolultságáról beszélgetett Hidas Judit író és Kárász Eszter énekes, bohócdoktor a közös zenés irodalmi estjükön a Zsidó Kulturális Fesztiválon.