Egy haszid zsidó kincset talál

2019. Február 14. / 15:11


Egy haszid zsidó kincset talál

A kincs címmel hangzik föl egy kórusmű a budapesti 2B Galériában a Magamnál Jobban Kórus előadásában. A művet Martin Buber egyik haszid története ihlette.


Kutató szelleme irodalmi eleganciával párosul, és ez teszi őt nagy íróvá. H a egy ilyen rangos és szubtilis író fáradhatatlan komolysággal taglalja, mit jelent számára a haszidizmus voltaképpeni lelke, akkor az korunkra is mély benyomást gyakorol – írta Martin Buberről Gershom Scholem 1963-ban (Holmi, 8. évf. 9. sz.), s aki egyelőre nem ismeri mélyebben Buber műveit, annak ez a két mondat biztosan fölkeltette a kíváncsiságát iránta. A szerzővel való ismerkedés következő lépéseként javasoljuk, hogy igyekezzenek időt szakítani a Magamnál Jobban Kórus előadására, amely a budapesti 2B galériában lesz e héten szombaton 18 órakor  A kincs címmel.

Az együttes ezúttal egy olyan kórusművet ad elő, amely Martin Buber egyik haszid történetére született. A történet szerint álmában megparancsoltatott Ejziknek, hogy a prágai királyi várhoz vezető hídnál keressen meg egy bizonyos kincset. Ahogy az egy haszid parabolához illik, Ejzik egészen máshol leli meg a kincset, ám a prágai út nélkül ez nem sikerülne. A kortárs zenei elemekre, kórusimprovizációs játékokra és technikákra épülő előadásban kilenc erdélyi zsidó, jiddis, héber és ladino dal, valamint egy kortárs szerzemény szólal meg. A darab hossza mintegy 30 perc, az est dramaturgja Nádudvari Nóra.

A 2B Galéria tájékoztatása szerint a 2014-ben megalakult Magamnál Jobban Kórus társadalmi ügyekre fogékony amatőr formáció, amely performanszokban és több színházi projektben is szerepelt már többek között a TÁP és a Katona József Színházban. A kórus karnagya Juhász Bence, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterszakos hallgatója, aki előző tanulmányait Amszterdamban és New Yorkban végezte. A szombati előadásra a belépés ingyenes.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Támogatott projektek
Múzeumpedagógiai programok a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban
Mazsihisz hírek
Abonyban tárgyalt Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke