PészahFeszt 5784 / 2024

2024. Március 29. / 08:55


PészahFeszt 5784 / 2024

PészahFeszt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szervezésében 2024. április 15. és 22. között. Pészah a megszabadulás ünnepe, évente visszatérő esély, hogy élni tudjunk a szabadságunkkal, így az ne legyen céltalan. Ünnepeljük együtt a szabadságot és éljük át közösség csodáját!

A polgári időszámítás szerint idén április 22-én (hétfőn) este köszönt ránk Pészah ünnepe, amely április 30-án (kedden) este ér véget. Az első széderestét április 22-én este, a másodikat április 23-án este üljük.

S hogy mit kínálunk az idei ünnepre? 
PészahFeszt – Jöjj el Mózes!

Folytatva a Hanuka és a PurimFeszt hagyományunkat, idén Pészahkor is izgalmas, sokszínű programsorozattal várunk mindenkit: lesz bűvész-show, több könnyű- és komolyzenei koncert, színházi előadás, kiállítás, családi tanszéder, exodus szabadulószóba és ifjúsági szédereste. 

Peszahfeszt-1600x500px.png

Ilyen programkavalkád várja azokat, akik részt vesznek az idei PészahFeszten április 15. és 22. között, hogy közösen ünnepeljük a szabadság közösségét, a szabadság megtartó hagyományát. 

Az alábbi programokon örömmel látunk minden korosztályt, kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy közösen és közösségben ünnepelhessük a szabadságot! 

hagada-birito-jó-cikkbe.png

Április 15. hétfő, 10 óra
Pészáhi Hágádá új fordításban – meghívó könyvbemutatóra

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) gondozásában a közelgő ünneplő alkalmából pészáhi hágádá jelent meg új fordításban. A kötetet Radnóti Zoltán főrabbi, a BZSH rabbiságának igazgatója szerkesztette és fordította, míg a könyv tervezése és a grafikai munkák Bence Réka művészi munkáját dicsérik. 

Ingyenes regiszráció / IDE KATTINTVA

Az ünnepi kiadvány bemutatójára 2024. április 15-én, hétfőn délelőtt 10 órakor kerül sor a Rumbach Zsinagóga Kávézójában. Az eseményre szeretettel várjuk. A bemutató után különleges pészáhi falatokkal kedveskedünk a résztvevőknek.

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Április 16. kedd,19 óra
Trajo.Chai - Élet.Élet – világpremier a Rumbachban
A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján Kossuth-díjas és nemzetközi hírű művészek érkeznek a Rumbach zsinagógába, hogy zenével, dallal és szöveggel adják át a 80 évvel ezelőtt történtek tanúságát a jelen kornak.
Az élet egyszeri és megismételhetetlen értékünk. Ennek a különleges koncertnek az üzenete, hogy együtt emlékezzünk, együtt dolgozzunk a múlt fájdalmain, de ne felejtsünk, hogy egy olyan jövőt tudjunk formálni, melyben a háború és erőszak nem jelenik meg választási lehetőségként.
Először fognak együtt fellépni ezen az emléknapon magyar roma és zsidó zenészek és előadók. A klasszikus zeneművek, valamint az autentikus roma és zsidó dallamok mellett felcsendül Cséki Kálmán csak erre az alkalomra komponált mesterműve, mely egyben a koncert címadója is.
Fellépnek: Cséki Kálmán – zongora, Jávorkai Ádám – cselló, Jávorkai Sándor – hegedű, Kardos Dániel – gitár, Klein Judit – ének, Lakatos Mónika – ének, Móser Ádám – harmonika, Rostás Mihály „Mazsi” – gitár. Zenei szerkesztő és zeneszerző: Cséki Kálmán.
Az emlékest tervezője és kivitelezője a Rumbach stábja: Kiss Henriett és Komor Csi.
A koncert létrehozását az Erzsébetvárosi Önkormányzat támogatta.
A koncert a Holokauszt 80 emlékév és a PészahFeszt progra
mja.

Helyszín: Rumbach Zsinagóga
Jegyárak: 6900-7900 forint
Jegyvásárlás / IDE KATTINTVA

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Április 17. szerda, 19 óra
Világzenei szefárd ünnep – Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági koncertje
A számos díjjal kitüntetett, Közép-Európa szerte ismert és elismert énekesnők, Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági exkluzív, kifejezetten a mostani PészahFesztre összeállított világzenei koncertje szefárd dallamok köré épül. A rendezvényen a kortárs magyar irodalmi élet kiemelkedő alakja, Karafiáth Orsolya is fellép saját szövegekkel, amelyek erre az alkalomra íródtak. 
A Rumbach zsinagóga különleges légkörében még sehol másutt bemutatott produkcióval hangolódjunk együtt Pészáh ünnepére!
Bognár Szilvia szombathelyi születésű, Artisjus, eMeRTon díjas és Kodály Zoltán-emlékdíjas énekesnő. 
Paár Julcsi énekes , zeneterapeuta, aki számos neves nép- és világzenei formáció (többek közt: Tárkány Művek, Bazseva, Dalinda) tagja vagy meghívott vendége. Szalóki Ági többszörös Fonogram-, Artisjus előadói-, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző.  Karafiáth Orsolya Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett, író, költő, fordító, publicista, szerkesztő, énekesnő.
Közreműködik: Karafiáth Orsolya, Csókás Zsolt (gitár), Födő Sándor (ütőhangszerek, billentyűs hangszerek), Kovács Zoltán (bőgő) és Mester Dániel (szaxofon). Hangszerelés: Kovács Zoltán.

Helyszín: Rumbach Zsinagóga
Jegyárak: 5900-7900 forint
Jegyvásárlás / IDE KATTINTVA

Ingyenes regisztráció a képre kattintvaIngyenes regisztráció a képre kattintva

Április 19. péntek, 15 óra
A szomszédaik voltak – a Washingtoni Holokauszt Múzeum (USHMM) kiállításának megnyitója

A szerte a világon hatalmas érdeklődéssel bemutatott vándorkiállítás Washingtonból érkezik a PészahFesztre időzítve, és most először lesz magyarul is megtekinthető. A megnyitón beszédet mond dr. Aleisa Fishman, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum történésze, ​​Tad Stahnke, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum nemzetközi oktatásért felelős igazgatója, liturgikus dallal közreműködik Kardos Péter főrabbi, holokauszt-túlélő.
Sara J. Bloomfield, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának igazgatója így foglalta össze a történelmi jelentőségű kiállítást: Hogyan történhetett meg a holokauszt? A náci vezetők központi szerepe vitathatatlan, de számtalan más emberre is támaszkodtak. Milyen szerepet játszott az átlagember? Miért támogatták olyan sokan a nácik bűneit, vagy maradtak némák? Miért segítettek olyan kevesen az áldozatoknak? A szomszédaik voltak című kiállítás fontos kérdések feltevésére ösztönöz bennünket, amikor azokra a motivációkra és kényszerekre reflektálunk, amelyek az emberek választásait és viselkedését befolyásolták szerte a Németország uralta Európában a holokauszt idején. Hogyan reagáltak az emberek zsidó osztálytársaik, kollégáik, szomszédaik és barátaik sorsára? Hogyan tekintettek saját szerepükre? Miként látjuk mi a társadalmi szerepünket?”.

Helyszín: Rumbach Zsinagóga
Ingyenes program
INGYENES REGISZTRÁCIÓ / IDE KATTINTVA

Ingyenes regisztráció a képre kattintvaIngyenes regisztráció a képre kattintva

Április 21. vasárnap, 10 óra
Családi tanszéder héder a Rumbi Tanház szervezésében
A Rumbi Tanház rendezvényén minden elhangzik majd, amit a széder estről tudni kell. Lesz négy fiú, négy pohár (alkoholmentes) bor, három macesz, ízletes széder menü. Fontos tudni, hogy a Rumbi tanszéderen nem hamis a Má nistáná dallama, és az afikómen is hamar megkerül; kivételes vendég jelenik meg – Élijáhu próféta ,,személyesen”; mindenki megkapja a Rumbi Tanház pészáhi kiadványát (limited edition!), ami hasznos vezető a széder lebonyolításában. A program ingyenes, de csak érvényes regisztrációval látogatható.

Helyszín: Rumbach Zsinagóga
Ingyenes regiszrráció / IDE KATTINTVA

Ingyenes regisztráció a képre kattintvaIngyenes regisztráció a képre kattintva

Április 21. vasárnap, 10 és 16 óra között
Exodus szabadulószoba a Club Sababa szervezésében
(10 órától háromnegyed órás etapokban lehet érkezni 5-6 fős csoportokban).
A Club Sababa csapata nagyon különleges, egyedi, kifejezetten az idei Pészáhra fejlesztett, valódi szabadulószobára hívja a lelkes fiatalokat 18-35 éves korig. A helyszín a Rumbach zsinagóga igazán titokzatos helyszínén, a ruhatárban lesz, amit kifejezetten a kivonulás témakörére alakítanak át a Pészáh ünnepének szellemében.
Egyedülálló program ígérkezik számos technikai újítással és meglepetéssel, de erről nem árulhatunk el többet: jöjjenek el, éljék át és szabaduljanak ki! 

Helyszín: Rumbach Zsinagóga / alagsor
Ingyenes program
Ingyenes regisztáció és időpontok / IDE KATTINTVA

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

Április 21. vasárnap, 19 óra
Koffler sorsa – a Müncheni Zsidó Kamarazenekar koncertetje a Rumbach zsinagógában

Az áprilisi OMIKE esten Fischer Iván vendége a Müncheni Zsidó Kamarazenekar (Jewish Chamber Orchestra Munich) lesz, amely a holokauszt áldozatává lett zeneszerző, Józef Koffler műveit adja elő a Koffler’s Schicksal (Koffler sorsa) című projektben.  Koffler-mű most először hangzik föl Magyarországon, külön öröm a zsidó közösség számára, hogy ennek helyszíne a Rumbach utcai zsinagóga.
Az előadáson két művet hallhatunk: Józef Koffler legismertebb alkotását, az Op. 10. vonóstriót Nicolas Hersh új, kamarazenekari feldolgozásában; valamint Johann Sebastian Bach: Goldberg variácók című művét Józef Koffler kamarazenekari átdolgozásában.
A német zenekarhoz a második részben Jelena Kuljić előadóművész és énekesnő csatlakozik, aki jazz énekesként és színésznőként is ismertté vált. Ezen az estén a német zenekart a magyar zsidó családból származó, müncheni születésű Daniel Grossmann, a Jewish Chamber Orchestra Munich alapítója vezényli.
Közreműködnek: Jelena Kuljić, Jewish Chamber Orchestra Munich, karmester: Daniel Grossmann.

További részletek / IDE KATTINTVA
Helyszín: Rumbach Zsinagóga
Jegyvásárlás / IDE KATTINTVA

Április 22, hétfő
Szédereste – megérkezett szabadságunk ideje
A szédereste a zsidó nép születésnapja, küldetésének megtalálása, hogy a népek fénye, a népek vezetője legyen. A kivonulás útja a történelmen át a megváltásig vezet, a fáraók uralta világból Izrael valódi királya, Isten uralmához. Úgy indulunk el a szédereste rituális színháza révén, mintha mi magunk vonulnánk ki április 22-én és 23-án a szolgaság házából örökre. Mi vonulunk ki. Ezen a két estén sok millió otthonban és közösségben hangzik majd fel a kérdés, hogy miben különbözik ez az éjszaka az összes többi éjszakától. Ez, a Hágádá, a történetünk összekapcsol majd bennünket szerte a nagyvilágban, az otthonokban és a közösségekben egyaránt. Megérkezett „szabadságunk ideje” Niszán, a tavasz havában. 

Kérjük, támogassa idén is adója egyházaknak adható 1%-ával a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége munkáját!
Technikai szám: 0358

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek